Πολιτική

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων στο ν/σ Φορολογικών και Τελωνειακών ρυθμίσεων


«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να υλοποιεί την εντολή που έλαβε για την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού έργου και την ουσιαστική επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο έχουν ως στόχο «την εύρυθμη εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών καθώς και την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων».

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε πως «οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην ελάφρυνση των πολιτών και την ισχυροποίηση της αναπτυξιακής τροχιάς της εθνικής μας οικονομίας» σημειώνοντας ότι «όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να βρουν ευρεία διακομματική στήριξη».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς, όπως είπε, «αφορούν πολιτικές για να στηριχθούν οι πολίτες απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και των πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργήθηκαν». Η επιλογή που έχει γίνει, ανέφερε ο βουλευτής, «είναι αυτά τα μέτρα να είναι πρακτικά, να έχουν χειροπιαστές θετικές επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας, ενισχύοντας την πλευρά του εισοδήματός τους». Σημείωσε, πως οι επιλογές των ρυθμίσεων έγιναν ώστε «να είναι στοχευμένες, να αφορούν συγκεκριμένες αδύναμες και ειδικές ομάδες της κοινωνίας και να εντάσσονται στις γενικότερες κατευθύνσεις που δόθηκαν από την ΕΕ, το Eurogroup και από το Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ», ενώ «εξομαλύνονται ανισορροπίες και αδικίες από τη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο κ. Παπαδημητρίου, εισηγούμενος τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι με τα μέτρα ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, «ενισχύεται η αναδιανεμητική παρέμβαση του κράτους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, ως οφείλει να πράττει ένα σύγχρονο κράτος» και προσέθεσε:

«Η ενίσχυση του εισοδήματος είναι επιβαλλόμενη για να μπορέσουμε να βγούμε από τις αρχικές συνέπειες του πληθωρισμού, μέχρι να λειτουργήσουν τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Είναι σωστή η επιλογή να έρθουν τώρα ευνοϊκές ρυθμίσεις των φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολίες που δεν είχαν προβλέψει. Συνεπώς, είναι θετική διέξοδος απέναντι στην κρίση, η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Όπως και η νέα έκτακτη ρύθμιση από 36 έως 72 δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες προϊούσης της ενεργειακής κρίσης. Αφορά οφειλέτες που μέχρι πρότινος ήταν συνεπείς φορολογούμενοι και συνέβαλαν με την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους στην στήριξη πιο ευάλωτων συμπολιτών, καθώς η κρατική οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων προέρχεται από την καταβολή των φόρων των υπολοίπων.

Παράλληλα, θεσπίζονται θετικές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους, μια ομάδα συμπολιτών μας που η παρούσα κυβέρνηση στήριξε με μια σειρά ρυθμίσεων τα τελευταία 4 έτη, διορθώνοντας τις αδικίες που υπέστησαν κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200-300 ευρώ, σε συνταξιούχους, που δεν έλαβαν αύξηση της μηνιαίας σύνταξής τους ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από 7%. Αφορά περίπου 1.112.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν βελτίωση του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος. Καλύπτουμε, έτσι, την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις με θετική προσωπική διαφορά, προστατεύοντας το εισόδημα τους από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022. Ενώ, εξομαλύνονται ανισορροπίες και αδικίες που προκύπτουν από τη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως είχε αυτό διαμορφωθεί από τους νόμους του 2016 και του 2018».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «ένα πολυνομοσχέδιο με σκόρπιες και ασύνδετες μεταξύ τους διατάξεις» στο οποίο «προστέθηκαν και εκείνες που ήταν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ήταν να κατατεθεί και επειδή το Υπουργείο αυτό έμεινε πολιτικά ακέφαλο τις ενσωματώνετε σ' αυτό». Καταλόγισε στην κυβέρνηση πολιτικές που «οξύνουν τις αντιθέσεις και αυξάνουν τις ανισότητες». «Και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι στο παιχνίδι συμφερόντων που παίζετε δεν χωράει η κοινωνία» σημείωσε.

Υπογράμμισε πως σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία καινοτομία και δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματά της χώρας. Παρατήρησε ότι το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία, με στοιχεία του ΚΕΑΟ, αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ από το 2019 φτάνοντας στα 45,7 δισεκατομμύρια ενώ το χρέος στη φορολογική διοίκηση αγγίζει τα 113,4 δισεκατομμύρια αυξημένο κατά 8,1 δισ. ευρώ από το 2019. Υποστήριξε πως η λύση που η κυβέρνηση φέρνει γι' αυτά είναι «η αναβίωση των ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις τόσο για τα φορολογικά χρέη, όσο και για τα ασφαλιστικά. Επίσης, αναβιώνετε και τη ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας» και σχολίασε «Αυτά, όμως, δεν είναι και κανένα μεγάλο επίτευγμα», επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα των χρεών είναι πολυπαραγοντικό». «Χρειάζεται ενίσχυση των εισοδημάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού, έλεγχος του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Πράγματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις εδώ και καιρό» προσέθεσε η κυρία Παπανάτσιου.

Ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών, προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds), με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα». Αναφερόμενη στην μετάπτωση των συντελεστών ΦΠΑ και για τις εισαγωγές έργων τέχνης αναρωτήθηκε «με ποια πραγματικότητα κοιμάστε και ξυπνάτε …», ενώ σχετικά με τη διαχείριση των κοινοχρήστων ζωνών αιγιαλού και παραλίας στην ΕΤΑΔ, επισήμανε: «Αυτά τα ακίνητα κρατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με αγώνα στη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών για να αξιοποιηθούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και με βάση τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Κι εσείς έρχεστε σήμερα να αναθέσετε την τουριστική τους αξιοποίηση στην ΕΤΑΔ, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ελεύθερη χρήση και πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαφώνησε, επίσης, με τις διατάξεις για το κλείσιμο των βραχέων της ΕΡΤ καταγγέλλοντας «αρπαγή τής περιουσίας της από την κυβέρνηση, στερώντας από τους ομογενείς και τους ναυτικούς μας ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως έχουμε «ένα νομοσχέδιο με μια σειρά από άσχετες διατάξεις, που έχει συσσωρεύσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και έρχεται εσπευσμένα να ψηφιστεί στο άψε-σβήσε για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα». Χαρακτήρισε τα μέτρα του νομοσχεδίου «ανεπαρκή μπροστά στα αδιέξοδα της υπερχρέωσης νοικοκυριών κι επαγγελματιών, που δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος». Κατήγγειλε ότι τα «αναπτυξιακά» μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, έρχονται «για να ενισχύουν και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και όχι των μικρών αυτοαπασχολουμένων και επαγγελματιών, στους οποίους έχει σφίξει η θηλιά με τα αλλεπάλληλα χαράτσια». Αντέδρασε έντονα στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους εφοπλιστές, στους οποίους όπως είπε «παρέχει νέες διευκολύνσεις, αποδεικνύοντας πως για αυτούς οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι ανεξάντλητες, ενώ για τον λαό είναι "ζυγισμένες", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση». Τόνισε πως «η πρακτική της κυβέρνησης ακολουθεί τη λογική "να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι", επιδιώκοντας τελικά τη μέγιστη εισπρακτικότητα για το Δημόσιο, σφίγγοντας παραπέρα τη θηλιά στους μικρούς οφειλέτες, ενώ αφήνει ανέγγιχτους τους μεγαλοοφειλέτες». Εκτίμησε πως «η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλείνοντας σ' έναν φαύλο κύκλο νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται δραματικά». Τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι μπαλώματα που δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος αλλά ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, είπε ότι το νομοσχέδιο «χαρακτηρίζεται από προεκλογικές παροχές, χωρίς όμως να λύνει κανένα πρόβλημα από όσα έχουν συσσωρευτεί σε πολίτες και νοικοκυριά». Με τις ρυθμίσεις αυτές «δεν επιλύεται το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, απλά δίνεται μια παράταση στον ετοιμοθάνατο ασθενή», ανέφερε. Αναγνώρισε πάντως ότι «οι 120 και οι 72 δόσεις είναι θετικό μέτρο, αν και θα μπορούσαν να επανέλθουν οι 240 δόσεις χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις». Για τις διατάξεις που αφορούν τις μεταβιβάσεις παρατήρησε ότι αυτές θα διευκολύνουν και τα funds. Προσέθεσε ότι στηρίζονται επίσης οι βραχυχρόνιες μισθώσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται και ότι μειώνονται έσοδα από το εφοπλιστικό κλάδο. Επίσης, ο κ. Βιλιάρδος διαφώνησε σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ ενώ σχετικά με τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι η αναστολή μέχρι τις εκλογές δεν είναι λύση.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως το σχέδιο νόμου «στόχο έχει τη δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Παρατήρησε πως στις διατάξεις για την ένταξη στις 120 δόσεις «τίθενται πάρα πολλές προϋποθέσεις που θα βγάλουν εκτός σχεδίου τους περισσότερους και ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». Οι ρυθμίσεις οφειλών, σχολίασε, «είναι ότι πιο αναξιοπρεπές» προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να γίνει διαγραφή χρεών όπως ζητούν οι περισσότεροι οικονομικοί φορείς», αλλά «τους αφήνετε σε μια φυλακή χρέους, όπως φυλακή είναι όλη η Ελλάδα με τα μνημόνια που έχετε υπογράψει». Σχετικά με τις αυξήσεις σε συντάξεις, ο κ. Λογιάδης σχολίασε ότι «πρώτα από όλα θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τις συντάξεις που δεν εκδίδει και μετά» και σημείωσε: «Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για την προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό είναι η θέσπιση της ΑΤΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον βασικό μισθό. Η πραγματική στήριξη των αγροτών θα ήταν να έχουμε για αυτούς την πολιτική που ακολουθείται για τους εφοπλιστές». Υποστήριξε ότι η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 20% και όχι αυτή που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 «λίγο πριν τις εκλογές, πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και δίνει «ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο και αυτές υπό προϋποθέσεις και εντόκως»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, λόγω κολλήματος συμμετοχής, θα τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Η Επιτροπή αποφάσισε οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, ακρόαση φορέων και η επί των άρθρων συζήτηση, να διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 22 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει προγραμματίσει το σχέδιο νόμου να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 23 Μαρτίου σε μια συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα