Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2014-2020, που στοχεύουν στην ανακούφιση της φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων-ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας και κάθε κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τους αδύναμους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να διεκδικεί ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το ΤΕΒΑ αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, αλλά συνάμα και ένα πολύ σημαντικό βοήθημα προς τη χώρα μας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου ευρωπαϊκών πόρων, από το 2014, συμειώνοντας ότι «η διαδρομή έδειξε τις ευεργετικές συνέπειες από τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά και τις αδυναμίες στην απορρόφηση των πόρων».
Ο κ. Βρούτσης διεμήνυσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους πόρους που προέρχονται από την Ευρώπη για δύο λόγους- ο πρώτος γιατί είναι άδικο στην Ελλάδα, που δοκιμάστηκε τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια, να υπάρχουν πόροι οι οποίοι διατίθενται στη χώρα μας και να χαθούν, λόγω καθυστέρησης και αδράνειας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτοί οι πόροι προορίζονται για τους αδύναμους πολίτες».
Παράλληλα, δήλωσε πως περίπου 400.000 είναι οι ωφελούμενοι κάθε μήνα και 33.000 τόνοι τροφίμων έχουν διατεθεί, μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι αναμένεται και νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών στην Ελλάδα, προσθέτοντας τη σημασία της αξιοποίησης των προϊόντων που προέρχονται από την πλούσια ελληνική γη και τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Κλείνοντας, επισήμανε πως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πρώτες επτά δομές σε απορροφητικότητα και αυτές να έχουν ένα πρώτο μερίδιο στην κατανομή και η δεύτερη αξιολόγηση να γίνει το καλοκαίρι του 2020, αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ».