Χιλιάδες όπλα, ανάμεσά τους εκτοξευτήρες ρουκετών, πολυβόλα και τουφέκια για ελεύθερους σκοπευτές, που κατασχέθηκαν τους τελευταίους μήνες από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Αραβική Θάλασσα, πιθανόν είχαν προέλευση το ίδιο ιρανικό λιμάνι και προορισμό την Υεμένη, αναφέρει προσχέδιο εμπιστευτικής έκθεσης ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αποκάλυψε η εφημερίδα The Wall Street Journal το σαββατοκύριακο.
Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη το προσχέδιο του κειμένου που ετοίμασε ομάδα ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας αρμόδια για την Υεμένη, υποστηρίζει πως χρησιμοποιούνται μικρά ξύλινα πλεούμενα και χερσαία μεταφορικά μέσα για να περνούν παράνομα στην Υεμένη – χώρα η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014 – όπλα κατασκευασμένα στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.
Οι συγγραφείς του κειμένου, επικαλούμενοι Υεμενίτες, μέλη πληρωμάτων των πλεούμενων, καθώς και δεδομένα οργάνων πλοήγησης, εκτιμούν ότι τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων αναχώρησαν από το λιμάνι Τζασκ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, στη Θάλασσα του Ομάν, κατά το δημοσίευμα της Τζέρναλ (1).
Η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας που ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως και οι ΗΠΑ, κατηγορούν επί χρόνια το Ιράν ότι εφοδιάζει με όπλα τους αντάρτες, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Ο ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο όπλων στους Χούθι από το 2015.
Το Ιράν διαβεβαίωσε την ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ ότι ούτε πουλάει, ούτε προμηθεύει, ούτε εξάγει όπλα στην Υεμένη, σημειώνει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
Ο υφυπουργός Πληροφοριών των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμίρ, επίσης διέψευσε ότι το Ιράν μεταφέρει όπλα στην Υεμένη.
Ο πόλεμος έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει κυρίως στην πρωτεύουσα Σανάα, η οποία παραμένει στα χέρια των ανταρτών.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους, που πέθαναν στη μεγάλη πλειονότητά τους εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών της – της έλλειψης πόσιμου νερού, του λιμού και των ασθενειών.
πηγή: ΑΠΕ