Αγορές

Χ. Γκότσης/ΕΚ για σκάνδαλο Follie: «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν»!


Ο πρόεδρος της Ε.Κ. μιλάει στο Σin για το χειρισμό της υπόθεσης και τις επιπτώσεις στην αγορά. Δεν υπάρχουν προβλήματα σε ΑΧΕ

Στα χέρια του αρμόδιου οικονομικού εισαγγελέα θα βρίσκεται πολύ σύντομα η δεύτερη και σοβαρότερη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της διοίκησης της Folli Follie, ενώ αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης, με την οποία θα διαταχθεί έκτακτος έλεγχος από ελεγκτικό οίκο υψηλού κύρους στα βιβλία όλων των εταιρειών του ομίλου.

Μιλώντας στο Σin, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, αποκρούει τις αιτιάσεις περί ολιγωρίας της εποπτικής αρχής στη διαχείριση της υπόθεσης και τονίζει ότι η διοίκηση της Επιτροπής θα ασκήσει με αποφασιστικότητα τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες σε όλες τις περιπτώσεις: «Δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν χαριζόμαστε σε κανένα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Γκότσης, η Ε.Κ. άσκησε στην υπόθεση της Folli Follie ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχει εκ του νόμου, οι οποίες σπανίως ασκούνται. Κλιμάκιο της Ε.Κ., από τις πρώτες ημέρες που διατυπώθηκαν οι καταγγελίες του fund QCM για την FF Group, μετέβη στις έδρα της εισηγμένης για επιτόπιο έλεγχο, όπου και διαπίστωσε ότι δεν τηρούνταν στην έδρα στοιχεία για τη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ.

Κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία για σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπόθεση της Folli Follie σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, ο κ. Γκότσης διαψεύδει όλες τις σχετικές φήμες, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Κ. έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους σε χρηματιστηριακές και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική επεξεργασία της δεύτερης μηνυτήριας αναφοράς της Ε.Κ., δια της οποίας ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης στα μέλη της διοίκησης της FF Group για το πολύ σοβαρό αδίκημα της χειραγώγησης αγοράς, έχει αρχίσει προ δεκαπενθημέρου, ενώ στη διοίκηση της εισηγμένης έχει δοθεί προθεσμία ως και την Παρασκευή για να καταθέσει το δικό της υπόμνημα.

Μετά την παρέλευση λίγων 24ώρων, στην περίπτωση που η εισηγμένη δεν καταθέσει το υπόμνημά της εντός της προθεσμίας, η Ε.Κ. θα στείλει τον φάκελο στον εισαγγελέα.

Η παράλληλη διαδικασία για τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών του ομίλου δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι σύντομη. Όμως, όπως εκτιμά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το πόρισμα των ελεγκτών θα οδηγήσει στην αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων και θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της μετοχής στο χρηματιστηριακό πίνακα.

Ο κ. Γκότσης παραδέχεται ότι η υπόθεση της Folli Follie έχει προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά διαψεύδει ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τις συζητήσεις στο πρόσφατο road show της ΕΧΑΕ, στην Νέα Υόρκη. «Δεν είχαμε ερωτήματα γι’ αυτό το θέμα από επενδυτές, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα», επισημαίνει.

Σχετικά με τις επικρίσεις από ορισμένες πλευρές για καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεραμύνεται των χειρισμών που έγιναν. Τονίζει ότι η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από fund, κατά την έννοια του νόμου αποτελεί μια φήμη, την οποία διέψευσε από την πρώτη ημέρα η διοίκηση της εταιρείας. Η εταιρεία δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα έδινε λεπτομερή απάντηση στις αιτιάσεις του fund.

«Δεν μπορείς να αναστέλλεις τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής για μια φήμη, ιδιαίτερα όταν η ενδιαφερόμενη εταιρεία την διαψεύδει και επιφυλάσσεται να δώσει απαντήσεις», τονίζει ο κ. Γκότσης.

Το γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή να ζητήσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής ήταν η δήλωση αδυναμίας εκ μέρους της εταιρείας να προσκομίσει στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα, που είχαν ζητηθεί από την εποπτική αρχή. Αυτό ήταν το στοιχείο που αξιολογήθηκε ως σημαντικό για να αποφασισθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης και όχι ότι το ζήτησε η εισηγμένη, όπως τονίζει ο κ. Γκότσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα