Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο, τράπεζες -3,9%


"Πικρή γεύση" αφήνει στους επενδυτές η τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας, κατά την οποία εξανεμίστηκαν  τα -αξιόλογα- κέρδη του προηγούμενου τετραημέρου. Ανησυχίες και ερωτηματικά για τη συνέχεια προκαλεί η υπερβάλλουσα προσφορά που εκδηλώθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, πιέζοντας μετοχές και δείκτες στα χαμηλά ημέρας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Η πιθανότητα ισχυρής αντίδρασης που θα οδηγήσει σε year end mini rally δεν αποκλείεται. Το πρώτο ζητούμενο είναι όμως η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο και τη στήριξη των 900 μονάδων, που ενδέχεται να τεθεί σε δοκιμασία την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει αντίδραση-ανάκαμψη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση ισορροπιών, μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων και την ανεπιτυχή απόπειρα διάσπασης της αντίστασης στις 925-930. Η αντίσταση αυτή παραμένει ισχυρή, ενώ η πρώτη στήριξη μετατίθεται χαμηλότερα, από τις 910 στις 900-895 μονάδες.

 Ράλι ομολόγων

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνονται οριακές μεταβολές, ενώ η Wall Street  έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση (Dow Jones -0,70%, Nasdaq -1,10%). Oι όγκοι συναλλαγών μειώνονται, ενώ εμφανής είναι η απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης. Ανησυχίες προκαλεί η αλματώδης ανάκαμψη της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία πάντως υποχωρεί σήμερα κατά 3,3% στα 134,7 ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου συνεχίζεται το μινι ράλι. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς υποχωρούν κατά 5 μονάδες βάσης, του ιταλικού κατά 8 μβ. 

Επικεφαλής της κούρσας τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα: Η απόδοση του 10ετούς υποχωρύσε νωρίτερα κατά 10 μβ, οριακά χαμηλότερα από το 3,80%. "Βουτιά" 16,3 μβ σημείωνε η απόδοση του 5ετούς, στο 2,87%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με οριακά θετικό πρόσημο. Γρήγορα οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό και τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας. Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι η πτώση συντελέστηκε με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο (77,8 εκατ. ευρώ, συν 9 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915,4 μονάδες με απώλειες 2%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -2,02%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,24% στις 2.200,07 μονάδες. Στο -0,97% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με απώλειες 3,90%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Στον αντίποδα Πειραιώς -4,7%, Eurobank -4,6%, Alpha και Εθνική -3,3%, Attica Bank -2,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο Σαράντης και η Aegean (+0,6%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Quest  -4,1%,Βιοχάλκο -3,6%, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ -3,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΕΥΔΑΠ -2,4%,  Τιτάν και Coca-Cola -1,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα