Ξεκίνησε η καταγραφή ανενεργών κτηρίων και χώρων υποδοχής επενδύσεων σε όλη τη χώρα «με στόχο - παράλληλα και υποστηρικτικά στην Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας - την αξιοποίηση των αργούντων βιομηχανικών υποδομών για νέες χρήσεις στη κατεύθυνση της βιομηχανικής μετάβασης» όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας.
Η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, στοχεύει στην ανάπτυξη μίας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία, όχι μόνο θα καταγράφει τα - ανενεργά - εγκαταλελειμμένα κτήρια και περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής επενδύσεων και βιομηχανικής ανάπτυξης αλλά και τα ειδικά - τεχνικά, ιδιοκτησιακά και νομικά - χαρακτηριστικά καθεμίας.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας για τη μετάβαση έρχεται η υλοποίηση ενός έργου -ως απόρροια ενός πάγιου αιτήματος της βιομηχανίας- ουσιώδους σημασίας για την χώρα, με στόχο την αξιοποίηση αργούντων βιομηχανικών υποδομών για νέες χρήσεις στη κατεύθυνση της βιομηχανικής μετάβασης. Έτσι, είναι δυνατόν στα κτήρια του παρελθόντος να βασιστεί το μέλλον και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας» όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη.
Μεγάλο απόθεμα από κλειστά βιομηχανικά κτήρια και εγκαταστάσεις από μεταποιητικές μονάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας, τα τελευταία έτη, λόγω των συνεχών κρίσεων και της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην χώρα, δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα βιομηχανικών κτιρίων και εγκαταστάσεων από μεταποιητικές μονάδες που έκλεισαν. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται στην τάξη των πολλών εκατοντάδων έως χιλιάδων σε όλη την επικράτεια, κι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περίοδο και τις συνθήκες που έκλεισαν, ανάλογα με το αν περιήλθαν ή όχι στους πιστωτές-τράπεζες, ανάλογα με το αν έχουν ακόμη κάποια υποστηρικτικά ή παραγωγικά μηχανήματα, αν είναι εντός ή εκτός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, αν είναι συνδεδεμένες και με τι χαρακτηριστικά με δίκτυα κοινής ασφάλειας, κ.λπ.
Στις μονάδες αυτές έρχονται να προστεθούν και κατάλληλοι ελεύθεροι χώροι (έκτασης άνω των 500 στρεμμάτων) σε βιομηχανικές περιοχές καθώς και βιοτεχνικές περιοχές και ζώνες (έκτασης άνω των 500 στρεμμάτων) που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες υποδοχής μεταποίησης.
Το ανερχόμενο επενδυτικό κύμα ταυτόχρονα με την άμεση αξιοποίηση των νέων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, θέτουν ως βασική προϋπόθεση να υπάρχει η άμεση δυνατότητα υλοποίησης των νέων επενδύσεων.
Σημειώνεται πως, για μία βιομηχανική επένδυση τα πρώτα στάδια της αδειοδότησης και κατασκευής των γηπεδικών/ κτηριακών εγκαταστάσεων αποτελούν και τα πιο χρονοβόρα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης.
Για την παροχή της δυνατότητας γρήγορης υλοποίησης των νέων επενδυτικών σχεδίων, από υποψήφιους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν υπάρχουσες και αργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στα πλαίσια των νέων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων και προγραμμάτων, η γενική γραμματεία Βιομηχανίας προχωράει στην ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία, όχι μόνο θα καταγράφει τις διαθέσιμες περιοχές, αλλά και τα ειδικά - τεχνικά, ιδιοκτησιακά και νομικά - χαρακτηριστικά καθεμίας.
«Η βιομηχανία βρίσκεται πια στο επίκεντρο τόσο της εθνικής όσο και την ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει μία Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας, η οποία έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και συνεχίζει να επεκτείνεται και να εξειδικεύεται με δράσεις όπως της Στρατηγικής Βιομηχανικής Μετάβασης, αλλά και να υποστηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη της βιομηχανίας με το έργο της καταγραφής και ψηφιοποίησης των χώρων υποδοχής επενδύσεων» όπως σημειώνουν τα στελέχη της γενικής γραμματείας.
Η «άνθιση» των επιχειρηματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα έχουν σημαντική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια και η Ελλάδα ακολουθώντας την παραπάνω τάση ανέπτυξε περισσότερα από 50 πάρκα από το 1960. Όμως, πριν τον νόμο 3982/2011, υπήρχαν 43 θεσμοθετημένα Επιχειρηματικά Πάρκα ενώ μετά το 2011 και μέχρι πρότινος ιδρύθηκαν 6 άδειες. Ο λόγος που τα επιχειρηματικά πάρκα φαίνεται να μην «άνθισαν» μετά το 2011 ήταν κυρίως η οικονομική κρίση αλλά και το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο, αν και εκσυγχρονισμένο σε σχέση με το παρελθόν, δεν έδινε την απαραίτητη ευελιξία και ταχύτητα. Ωστόσο με το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή εκτιμάται ότι θα λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος,
«Πλέον λοιπόν, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στρέφεται δυναμικά στη νέα εποχή των πάρκων πλαισιώνοντας το ζήτημα τόσο από πλευράς ενίσχυσης (οικονομικής) όσο και από πλευράς κανονιστικής (regulatory) με το νομοσχέδιο» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ η ίδια πηγή.
Στο ΕΣΠΑ η χαρτογράφηση του βιομηχανικού οικοσυστήματος της χώρας
Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, εντάχθηκε η πράξη: «Παροχή υπηρεσιών στη γενική γραμματείας Βιομηχανίας για την ανάπτυξη της Στρατηγικής Βιομηχανικής Μετάβασης της χώρας» με Κωδικό ΟΠΣ 5180651 στο «ΤΠΑ Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Β. Ενίσχυση της Βιομηχανίας 2021-2025».
Σύμφωνα με την απόφαση οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αφορούν:
- Στη χαρτογράφηση του βιομηχανικού οικοσυστήματος της χώρας και την αναγνώριση των τομέων προτεραιότητας.
- Στη σύνδεση της στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιομηχανική Μετάβαση με τους τομείς προτεραιότητας της χώρας.
- Στην αναγνώριση και αξιοποίηση καλών πρακτικών και στοιχείων από αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στρατηγικές σε εθνικό επίπεδο σε Χώρες της ΕΕ και ευρύτερα.
- Στο σχεδιασμό βασικής Στρατηγικής Βιομηχανικής Μετάβασης (ΣΒΜ) για τη βιώσιμη παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
- Στο σχεδιασμό οδικού χάρτη και πλάνου δράσεων για τη ΣΒΜ.
- Στην υιοθέτηση κατάλληλων δομών διακυβέρνησης και παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδίου της ΣΒΜ.
- Στη χαρτογράφηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του ΣΒΜ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους πόρους και ιδιωτικούς πόρους.
Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίστηκε η 20η Ιουλίου 2022 και η ημερομηνία λήξης της ορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2024.
Ετοιμάζεται και ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα γεωχωρικά δεδομένα
Στο μεταξύ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και η πράξη «Παροχή υπηρεσιών καταγραφής, ψηφιοποίησης και ανάρτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στοιχείων για κατάλληλα επιλεγμένους χώρους υποδοχής για επενδυτές σε εθνικό επίπεδο».
Σκοπός είναι η συγκέντρωση, επεξεργασία και δημιουργία ενός αρχείου (σε αριθμό γλωσσών που θα επιλεγούν στη μελέτη ωρίμανσης: ενδεικτικά Ελληνικά και Αγγλικά) που θα περιλαμβάνει στοιχεία και εξειδικευμένες πληροφορίες για επιλεγμένους βιομηχανικούς χώρους.
Επίσης, θα σχεδιαστεί, θα παραμετροποιηθεί και θα δημιουργηθεί μια Ολοκληρωμένη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα. Αντικείμενο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η αποτύπωση και εν συνεχεία η αναζήτηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων των γεωχωρικών δεδομένων των σημείων ενδιαφέροντος. Δηλαδή, η πλατφόρμα θα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
* Καταχώρηση των δεδομένων κάθε σημείου ενδιαφέροντος
* Αναζήτηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων
* Παραγωγή και εξαγωγή αναφορών
Επιπλέον, θα παρασχεθούν υπηρεσίες πιλοτικής λειτουργίας και εκπαίδευσης προσωπικού (στελεχών της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας και άλλων πιθανών υπηρεσιών με αρμοδιότητες για επενδύσεις), καθώς και υπηρεσίες φιλοξενίας της πλατφόρμας στο cloud και συντήρησης υποστήριξης των χρηστών.
Ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίστηκε η 20η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης η 30η Ιουνίου 2024.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 49.600,00 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.