Αγορές

Χρηματιστήριο: Διόρθωση ή κραχ;


Έπειτα από ένα εξαιρετικό τελευταίο δίμηνο το 2020 για τις ελληνικές μετοχές και ένα σχετικά ανιαρό πρώτο εξάμηνο το 2021, η ανοδική περίοδος έφτασε στο ΤΕΛΟΣ της.

Του Νίκου Λενάκη ("The Briefing" report)

Στο προηγούμενο άρθρο μου στις 22/8/20  είχα διατυπώσει την εκτίμηση ότι "Όσοι επενδύσουν τους επόμενους μήνες σε ελληνικές μετοχές, μόνο κερδισμένοι θα βγούνε”- και θεωρώ πως όντως ήταν μια κερδοφόρα περίοδος. 

Πλέον περνάμε στην επόμενη φάση, της διόρθωσης. Αυτοί που περίμεναν περαιτέρω πτώση ή την λεγόμενη “κατάλληλη στιγμή”, είτε δεν πρόλαβαν να αγοράσουν, είτε αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές από ότι θα μπορούσανε. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου έχουν προεξοφληθεί όλα τα μεγάλα γεγονότα. 

Δεν μπορώ να πω από τώρα με σιγουριά, αν θα είναι μια διόρθωση ή μια καταστροφική χρόνια, όμως τα πράγματα -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν δείχνουν πολύ θετικά.

Ο σοβαρότερος παράγοντας θεωρώ πως θα είναι το πρόβλημα ‘Τουρκία’, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ένα καινούργιο κύμα προκλήσεων, που ανάλογο να μην έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.

Ακόμη, μια διόρθωση από τις ΗΠΑ θα επηρεάσει σίγουρα το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή την στιγμή, ο Dow Jones κυμαίνεται κοντά στις 34.000 ενώ ο S&P γύρω στις 4.200 μονάδες. Είναι ένας παράγοντας που σίγουρα δεν πρέπει να μας περνάει απαρατήρητος. 

Τέλος, αν η κυβέρνηση προβεί σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι αβέβαιο τι επίπτωση θα είχε αυτό στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει επισημοποιηθεί από την κυβέρνηση όποτε ας μην προτρέχουμε. 

Ζούμε σε ιδιαίτερες/περίεργες εποχές, όπου τα πράγματα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, όμως θεωρώ πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και θα τα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. 

Παρόλα αυτά, μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μέσω του sofokleousin.gr την εκτίμησή μου για το ελάχιστο ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί μία μετοχή ή να επιλέξετε να λαμβάνετε το ολοκληρωμένο Report μέσω του The-Briefing.gr 

* Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση ή προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχών.

* Το sofokleousin.gr δεν σχετίζεται καθ' οιονδήποτε εμπορικό τρόπο με το The Briefing και παρουσιάζει το εν λόγω εγχείρημα καθαρά ενημερωτικά.

Διαβάστε επίσης