Κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, επανατοποθετήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων προκαλούν μεταβλητότητα στο ΧΑ, που δοκιμάζει πλέον τις αντοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει στη συνέχεια.
Με εντυπωσιακό τζίρο 123,2 εκατ. ευρώ συν 15 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων οι βασικοί δείκτες άλλαξαν σήμερα πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση ενδοσυνεδριακά, τερματίζοντας στο κόκκινο με μικρές απώλειες.
Με καταλύτη τις "εντυπώσεις" από το επιτυχές placement της Εθνικής και το deal Alpha-UniCredit η αγορά βρέθηκε αρχικά σε ανοδική τροχιά για 7η κατά σειράν συνεδρίαση, δίνοντας "υποσχέσεις" για ακόμη μεγαλύτερα βραχυχρόνια κέρδη
Τελικά "σκόνταψε" στις 1.260 μονάδες, ακολουθώντας κατά γράμμα το επικρατέστερο σενάριο τεχνικής ανάλυσης, που προέβλεπε ανάσχεση της ανοδικής κίνησης σ' αυτή την περιοχή και ολιγοήμερα "ταλαιπωρία" μεταξύ 1.245-1.267 μονάδων
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια,, εκτιμώντας ότι τις επόμενεςδ μέρες η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. "Καύσιμο" για το ΧΑ αποτελούν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που εμφανίζουν εισηγμένες εταιρείες όλων των κλάδων.
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που έδωσαν πάλι σήμερα κατεύθυνση στους δείκτες. Φαίνεται όμως ότι η δυναμική τους εξαντλείται, καθώς ο κλαδικός τους δείκτης έχει συσσωρεύσει κέρδη της τάξεως του 12% σστις 6 προηγούμενες συνεδριάσεις.
Στο προσκήνιο βρέθηκαν σήμερα πολλά βιομηχανικά blue chips, με τις μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο/Στασινόπουλου σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Παράλληλα το ενδιαφέρον διαχέεται σε μετοχές εταιρειών της μέσης-μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική.
Τα μεγάλα κέρδη και οι προοπτικές που διαμορφώνονται σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους γίνονται δέλεαρ για νέες τοποθετήσεις από εγχώριους αποταμιευτές και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. ΟΙ εισροές επιταχύνθηκαν τις τελευταίες μέρες - και συνεχίζονται, όπως δείχνει ο αυξημένος τζίρος.
Θετική εικόνα και στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Κατά 2,5 μονάδες βάσης υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς, προσεγγίζοντας το 3,80%.
Χωρίς κατεύθυνση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μικρές απώλειες (-0,20%) υπέστησαν ο DAX και ο FT-100 του Λονδίνου, στο +0,25% ο γαλλικός CAC40. Ανοδο 0,25% καταγράφει αυτή την ώρα και ο Dow Jones στη Wall Street.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με οριακές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, που κινήθηκαν στη συνέχεια ανοδικά μέχρι τις 12:00. Μετά τις 14:00 μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης, έχασαν τα κέρδη και πέρασαν σε αρνητικό πτόσημο
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.245,38 μονάδων (-0,40%) και 1.260 (+0,76%). Τερμάτισε στις 1.248,63 μονάδες με οριακές απώλειες 0,14%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,11% κλείνοντας στις 3,045,36 μονάδες. Ανοδο 0,35% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +0,93% και στη συνέχεια "έγραψε" χαμηλό -1,32%. Εκλεισε με απώλειες 0,39%, υποχωρώντας στις 1.055,64 μονάδες. Εντυπωσίασε η Τρ. Ελλάδος με άλμα +8,8% και κλείσμο +5,7%, λόγω φημών ότι θα δώσει τελικά μέρισμα για την τρέχουσα χρήση. διανομή μερίσματος. Ακολούθησαν Attica Bank +3,6% και Εθνική +2%. Στο κόκκινο Πειραιώς -3%, Eurobank -1,2%,Optima -0,4%. Σχεδόν αμετάβλητη η Alpha
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν η Βιοχάλκο με +3,1%, η θυγατρική της ΕλβαλΧαλκόρ +2,1%.και ο Μυτιληναίος +1,9%. Ακολούθησαν ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ +1,5%, Cenergy και Motor Oil +0,9%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΕΛΠΕ -2,3%, Lamda -2%, Aegean -1,7%, Σαράντης -1,3%,Ελλάκτωρ -1,1%, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ: -0,9%.