Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Τσακίρη η απόφαση ένταξης του σχεδίου δράσης "Περιήγηση στον Κορινθιακό" στο υπομέτρο 19.3 «Στήριξη για την προπαρασκευή και την υλοποίηση της συνεργασίας» του ΠΑΑ 2014-2020.
Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας των περιοχών Αιτωλίας, Φωκίδας, Βορείου Πελοποννήσου και Αχαΐας.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 375 χιλιάδες ευρώ και η υλοποίησή του έχει σχεδιαστεί να γίνει από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Α.Ε. ως συντονίστρια και μέλη την Αναπτυξιακή Αχαΐας Α.Ε. Ο.Τ.Α., την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. Ο.Τ.Α., την Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την Αναπτυξιακή Ελικώνας - Παρνασσός Α.Ε. Ο.Τ.Α.
Αποτελεί συνέχεια του σχεδίου συνεργασίας «Ο Κορινθιακός Κόλπος», το οποίο υλοποιήθηκε στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο.
Το σχέδιο στην παρούσα προγραμματική περίοδο, αξιοποιεί παραδοτέα της προηγούμενης περιόδου στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και προβάλει τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας γενικότερα.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, με την υλοποίηση του σχεδίου ικανοποιείται ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Πολιτείας που αφορά στην προώθηση της δικτύωσης μεταξύ φορέων, περιοχών και επιχειρήσεων αλλά και επιμέρους στόχοι όπως:
* η ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου και των δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσονται σε αυτήν
* η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην προστασία και συντήρηση αξιοποιήσιμων περιβαλλοντικών και οικοτουριστικών στοιχείων
* η προετοιμασία νέων και γυναικών για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τουριστικό τομέα
* η επιμόρφωση μελών της τοπικής κοινωνίας στην ειδικότητα του οδηγού βουνού, με σκοπό την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησής τους
* η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας με την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου και εθελοντισμού, καθώς και με εκπαιδευτικές επισκέψεις στις περιοχές παρέμβασης των εμπλεκομένων ΟΤΔ.