Χρηστικά

17.000 υποθέσεις «ξεπλύματος» και φοροδιαφυγής σε μια τετραετία!


Όργιο «μαύρου» και αδήλωτου χρήματος αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ με χιλιάδες εμπλεκόμενους

Τις 17.000 αγγίζουν οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και οφειλετών προς το δημόσιο, κατά την τελευταία τετραετία, οι οποίοι ελέγχονται για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι συγκεκριμένες υποθέσεις που ερευνώνται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέρχονται σε 16.727 και έχουν «μπλοκάρει» κυριολεκτικά τις διωκτικές αρχές.

Μάλιστα, οι Αρχές καλούνται, πλέον να διεκπεραιώνουν εντός 18μήνου τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων, διαφορετικά, θα αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί και οι θυρίδες των εμπλεκόμενων προσώπων.

Υποθέσεις «μαύρου χρήματος»

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 1.957 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 4.289 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής.

Από τις υποθέσεις αυτές η Α.Α.Δ.Ε. διερευνά τις 2.206 και ήδη για 1.094 εξ’ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 1.094 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 127,577 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 4,364 εκατ. ευρώ.

Διώξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Δ.Ο.Υ. και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) υπέβαλαν συνολικά 5.048 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Επίσης εντόπισαν 880 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,997 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.

Διώξεις και για χρέη

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 6.510 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης καί του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 10,72 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα