Πολιτική

Αφοί Χαΐτογλου, Πίνδος, Β&Τ Composites: Τρεις εξωστρεφείς εταιρίες με δυναμική ανάπτυξη


Το Xρηματιστήριο Aθηνών σε εκδήλωσή του υποδέχτηκε σήμερα τις εταιρείες B&T Composites, Αφοί Χαΐτογλου και Πίνδος οι οποίες διακρίθηκαν στα βραβεία «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος 2015». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε το δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο τελευταίο περιστατικό με την Καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold σχολιάζοντας ότι ενώ έχει επενδύσει  600 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα η ελληνική πολιτεία διατηρεί μια εχθρική στάση. Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, η επαφή με τις διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου είναι ένας εφιάλτης κάτι που αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Στη συνέχεια, οι τρεις βραβευμένες εταιρείες, που είναι ιδιαιτέρως εξωστρεφείς, παρουσίασαν την οικονομική τους δραστηριότητα και οι εκπρόσωποί τους απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας Πίνδος παρουσίασε την εξέλιξη της εταιρείας η οποία δημιουργήθηκε το 1958 στην Ήπειρο. Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ, είναι ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός στην Ελληνική Πτηνοτροφία και διαγράφει μια συνεχώς ανοδική πορεία στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά, βάζοντας τον πήχυ ολοένα και ψηλότερα, με την ποιότητα των προϊόντων του, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η εταιρεία διαθέτει 15 υποκαταστήματα - κανάλια διανομής και ο κύκλος εργασιών της το 2014 ήταν 192 εκατ. ευρώ, μια ετήσια αύξηση περίπου 9%.

«Έχουμε φτάσει στην κορυφή της ελληνικής κτηνοτροφίας και στοχεύουμε να παραμείνουμε», είπε ο κ. Δημητρίου. Ο στόχος της εταιρείας για την επόμενη πενταετία είναι μια αύξηση των πωλήσεων κατά 10% ετησίως.

Η εταιρεία απασχολεί περί τα 1.000 άτομα και ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν αρκετά άτομα. Ένα άλλο θέμα είναι ο αποκλεισμός ενός μέρους των εταιρειών από τα αναπτυξιακά προγράμματα καθώς το χαμηλό ποσοστό ένταξης κάνει λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία.

Ο κ. Σωτηρίου ανέφερε ότι η εταιρία επηρεάστηκε από τα capital controls καθώς ορισμένες πρώτες ύλες εισάγονται από το εξωτερικό κατά 100%, Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορούν να περιμένουν τα κοτόπουλα την άρση των capital controls για να παραχθεί τροφή», κι έτσι η επιχείρηση, σε κάποια φάση, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι δυσκολότερο από το 2015.

Ο κ. Νίκος Χαΐτογλου, μέλος του δ.σ. της ομώνυμης εταιρείας αναφέρθηκε στα προϊόντα και στις καινοτομίες της εταιρείας η οποία διαθέτει κυρίως χαλβά και ταχίνι. Όπως είπε ο κ. Χαΐτογλου το σουσάμι είναι ο πυρήνας της εταιρείας η οποία έχει σήμερα πάνω από 300 κωδικούς προϊόντων και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ταχινίου. Επίσης η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαρμελάδας στην Ευρώπη και έχει μεγάλους πελάτες όπως είναι η Kellogg’s και η Chipita. H εταιρεία στρέφεται στα επαγγελματικά προϊόντα και έχει στρατηγικές συνεργασίες με πελάτες στο εξωτερικό. Μεταξύ των καινοτομιών είναι η αποφλοίωση του σουσαμιού χωρίς χημική επεξεργασία και το σύστημα απεντόμησης

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σουσαμιού στον κόσμο το οποίο ως διεθνές εμπόρευμα υπόκειται σε διακυμάνσεις. Έκανε ρεκόρ πωλήσεων το 2014 ενώ το 2005 διατήρησε τον τζίρο της. Στόχος για το 2016 είναι να φτάσουν οι εξαγωγές στο 50% των πωλήσεων από το 35% που είναι σήμερα, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ. Όπως είπε ο κ. Χαΐτογλου "στον κλάδο, υπάρχουν συνεχείς εξαγορές στην Ελλάδα". 

Η εταιρεία απασχολεί περί τα 500 άτομα στον κλάδο των τροφίμων και λίγο λιγότερους στον κλάδο της συσκευασίας και σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, ηαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Σχετικά με τα capital controls είπε ότι καθώς η εταιρεία εισάγει πρώτες ύλες που δεν παράγονται στην Ελλάδα και κάνειμια από τις μεγαλύτερες χρήσεις του του λιμανιού Θεσσαλονίκης μας θα μπορούσε σήμερα να είχε σοβαρά προβλήματα αν δεν διατηρούσε λογαριασμούς στο εξωτερικό. 

Τέλος ο κ. Βασίλης Τιριακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Β&Τ Composites, μιας μικρής οικογενειακή επιχείρησης με έδρα τη Φλώρινα η οποία απασχολεί 40 άτομα και φτιάχνει συνθετικά υλικά όπως είναι τα ανθρακονήματα και τα υαλονήματα, είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παραγωγή της ελληνικής περιφέρειας.

Η εταιρεία παράγει προϊόντα με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια. Διαθέτει κορυφαίο τεχνολογικό υλικό, έχει κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ τη γνώση που αντλεί την ενσωματώνει στα προϊόντα της. Παρότι ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2009, έχει θυγατρική στη Δανία και τώρα ετοιμάζεται για μια συνεργασία με τη Ρωσία στην αποθήκευση του φυσικού αερίου. Έχει δημιουργήσει μια πρωτοπόρα εφαρμογή συλλογής της θερμότητας και ο στόχος είναι να αυξήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία και τα Αραβικά Εμιράτα. 

Ο κ. Τιριακίδης επισήμανε ότι το σημαντικότερο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η σταθερότητα στην πολιτική. «Αν υπάρχει αυτό αρκεί, και όλα τα άλλα θα βρεθούν» είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις