Πολιτική

Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη Λευκωσία


 Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη Λευκωσία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της αρχής ηλεκτρισμού, εν μέσω, μάλιστα, της καθολικής αντίδρασης των εργαζομένων στον οργανισμό.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους διεθνείς πιστωτές προς τις κυπριακές αρχές από την περασμένη Δευτέρα, που έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το υπουργικό, είναι σαφώς διαφοροποιημένα και θετικά.

Τεχνοκράτες των διεθνών δανειστών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής επισημαίνουν στη StockWatch ότι αυτή τη στιγμή το μόνο εμπόδιο που παραμένει για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης είναι το νομοσχέδιο που αφορά στη Cyta για τη δημιουργία νέας εταιρείας.

Διατυπώνουν την άποψη ότι οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο στο μεγάλο στόχο που έχουν θέσει οι κυπριακές αρχές για ομαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αρχές Μαρτίου, ευελπιστώντας ότι έστω και την υστάτη θα εξευρεθεί η χρυσή τομή και για τη δημιουργία της νέας Cyta.

Θεωρούν ότι θέμα ιδιωτικοποίησης της αρχής ηλεκτρισμού δεν υφίσταται στο παρόν στάδιο και σημειώνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί μελλοντικά από τις προθέσεις της οποιασδήποτε κυπριακής κυβέρνησης.

Αν σε βάθος χρόνου, σημειώνουν, οι κυπριακές αρχές αποφασίσουν ότι υπηρεσίες της ΑΗΚ θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, θα είναι μεν καλοδεχούμενες από τις Βρυξέλλες, αλλά την ίδια ώρα δεν θα είναι κάτι το οποίο η ΕΕ θα επιβάλει προς την Κύπρο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η χώρα με βάση όλες τις ενδείξεις θα είναι εκτός προγράμματος από τον ερχόμενο Μάρτιο και δεν θα υπάρχει στο τραπέζι ο οποιοσδήποτε μοχλός πίεσης.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση Marcos Sefcovic, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο και τη συνάντηση του προχθές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε εύσημα στην Κύπρο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος αλλά και ειδικότερα στα θέματα ενέργειας.

Υπέδειξε, όπως έχει διαρρεύσει από συνεργάτες του προέδρου, ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ, είναι ένας θεσμός τον οποίο η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια με θετικές επιπτώσεις, τόσο για τους οργανισμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τους καταναλωτές.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στη διήμερη σύνοδο του Εurogroup για τις 14 και 15 τρέχοντος, χωρίς καμία προσδοκία για την εκταμίευση της δόσης των €350 εκ. δεδομένης της εκκρεμότητας που υπάρχει με την εκπλήρωση του προαπαιτούμενων για τη Cyta.

Ωστόσο, αναμένει ότι θα επιστρέψει στη Λευκωσία έχοντας στις αποσκευές του, για άλλη μία φορά, τα θετικά σχόλια των ευρωπαίων εταίρων σε σχέση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 11 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα περάσουν από τη βουλή και τα νομοσχέδια για τη Cyta, δεδομένου ότι το υπουργείο οικονομικών θα ενσωματώσει πρόνοιες που θα διασφαλίζουν απόλυτα τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού από το κράτος, μετά την εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιώτη επενδυτή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις