Πολιτική

Αναβρασμός επικρατεί στην Τράπεζα Κύπρου


 Αναβρασμός και αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στο προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου με αφορμή τη διαρροή πληροφοριών ότι η διοίκηση της BOCY προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις ή σε αναγκαστικές αφυπηρετήσεις που ενδεχομένως να φτάσουν τις 1500, πέραν του ενός τρίτου του προσωπικού της.

Την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε προς το προσωπικό της νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, και όπως έγραψε η StockWatch, ο στόχος της διοίκησης είναι η εθελούσια έξοδος 200 με 400 υπαλλήλων.

Διευθυντές τμημάτων ανέλαβαν να ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου το προσωπικό, ωστόσο, καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία της ΕΤΥΚ κάνουν λόγο για άσκηση πιέσεων σε συγκεκριμένους υπαλλήλους να αποδεχθούν το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας προσέγγισαν επιλεγμένο αριθμό υπαλλήλων αναφέροντας τους ότι δεν βρίσκονται πλέον στα πλάνα και στο νέο οργανόγραμμα της Τράπεζας.

Αρκετά από τα διευθυντικά στελέχη που ανέλαβαν τον συγκεκριμένο ρόλο ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής την περίοδο πριν καταρρεύσουν.

Οι καταγγελίες καθώς και οι πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν σήμερα από την ηγεσία της ΕΤΥΚ.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα, η ΕΤΥΚ ανέφερε ότι «εξασφαλίστηκε η δέσμευση της Τράπεζας για τον εθελοντικό χαρακτήρα του σχεδίου».

Τις πληροφορίες περί απολύσεων και άσκησης πιέσεων προ το προσωπικό από διευθυντικά στελέχη δημοσίευσε η Χαραυγή σε σχετικό ρεπορτάζ της το περασμένο Σάββατο.

Η εφημερίδα προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η διοίκηση της Τράπεζας ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο η κυβέρνηση διέψευσε αυθημερόν δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Η Τράπεζα μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση ή σχόλιο επί των δημοσιευμάτων.

Ανώτατο στέλεχος της BOCY που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «ανάξια σχολιασμού» τα δημοσιεύματα.

Πάντως, πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου και όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, είχαν διαρρεύσει φήμες ότι στα ανώτατα δώματα της BOCY υπήρξαν σκέψεις για να προχωρήσει η Τράπεζα με σχέδιο πλεονάζοντος προσωπικού.

Στη διεύθυνση της Τράπεζας υποδείχθηκε αρμοδίως ότι το κρατικό ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού ενδεχομένως να μην άντεχε ένα τέτοιο σχέδιο και τελικά επικράτησε η απόφαση να προχωρήσει σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Το μέγιστο ποσό που προσφέρει το ταμείο πλεονασμού είναι 52 χιλ. και σε περίπτωση που έφευγαν 200 υπάλληλοι με το σχέδιο το ποσό θα πλησίαζε τα 10 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για να ενταχθεί κάποιος στο σχέδιο είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από συνδικαλιστικής πλευράς είναι ότι επειδή η ανταπόκριση για ένταξη στο σχέδιο δεν είναι μέχρι αυτή τη στιγμή η αναμενόμενη, ενδέχεται να ασκείται στοχευμένα πίεση σε υπαλλήλους να αποδεχθούν το σχέδιο με το επιχείρημα ότι δεν είναι στα πλάνα του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Τους τελευταίους μήνες η Τράπεζα προχώρησε σε παραχώρηση αυξήσεων – που αρχικά δεν ανακοινώθηκαν – σε μικρή ομάδα υπαλλήλων, προκαλώντας ηχηρή αλλά χλιαρή αντίδραση της συντεχνίας.

Τον Νοέμβριο η συνέλευση της BOCY ενέκρινε πολλαπλάσιες αμοιβές για τους συμβούλους της Τράπεζας, με δεδομένη την κερδοφορία που παρουσίαζε η Τράπεζα μέχρι τη στιγμή της συνέλευσης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα έχει ζημιές 400 εκατ. για το 2015 λόγω αυξημένων προβλέψεων που αναγκάστηκε να κάνει από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά σχέδιο εθελούσιας εξόδου που ανακοινώνει η Τράπεζα Κύπρου.

Στο πρώτο σχέδιο εθελούσιας εξόδου τον Ιανουάριο του 2013 αποχώρησαν 229 άτομα και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με την απορρόφηση του προσωπικού της Λαϊκής Τράπεζας αποχώρησαν 1.370 άτομα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις