Αγορές

Ανοδικά μετ' επιφυλάξεων και με ισχνό τζίρο το χρηματιστήριο


Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και η συνεχιζόμενη αυξητική τάση του ενεργειακού κόστους καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Με μηδαμινό τζίρο οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Καλύτερες επιδόσεις στο τραπεζικό ταμπλό.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου DAX και CAC40 ενισχύονται κατά 0,4%. Πιέσεις εκδηλώνονται σε ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης. Ανεβαίνουν περίπου κατά 2 μονάδες βάσης οι αποδόσεις του γερμανικού και του ολλανδικού 10ετούς, κατά 5 μβ του ιταλικού. Εικόνα σταθεροποίησης στα ελληνικά.

Βασική πηγή ανησυχιών παραμένει η ανοδική πορεία των τιμών φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου, που ενισχύονται τώρα κατά 1%.

 Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το σημαντικότερο στοιχείο για τη δυναμική και τις βραχυχρόνιες προοπτικές της είναι η "καθίζηση" του τζίρου. Σε τρεις ώρες συνεδρίασης έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές συνολικής αξίας μόλις 13,4 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, εν αναμονή ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση. Προβλέπουν ότι η αργή πλαγιοανοδική κίνηση θα συνεχισθεί ΄την επόμενη εβδομάδα, αν δεν προκύψουν εν τω μεταξύ σημαντικές εξελίξεις..

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Μετά το πρώτο ημίωρο αυξήθηκε η μεταβλητότητα και σημειώθηκαν διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε μέχρι τις 892,63 μονάδες (+0,45%). Τώρα βρίσκεται στις 890,7 με κέρδη 0,25%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,20%, στις 2.152,8 μονάδες. Στο +0,30% ο δείκτης των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,45% μέχρι +1,05% και τώρα σημειώνει άνοδο 0,80%. Προηγείται η Alpha με +1,4%. Ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς +0,6%, Eurobank +0,3%. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,7%, Attica Bank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips στις πρώτες θέσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,8% και Motor Oil +1,5%. Ανοδο της τάξεως του 0,5% σημειώνουν ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

Με απώλειες Jumbo -2%, Coca-Cola, Aegean και ΕλβάλΧαλκόρ -0,5%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανακάμπτει η Ιντρακάτ με +2,5%, ΟΛΘ και Πλαίσιο +2,3%,  Φουρλής και Ολυμπιακή Τεχνική +1,3%, Intracom +1%. Χάνουν έδαφος Ικτίνος -1,4%, Cenergy -1,2%, Autohellas -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα