Χρηστικά

Αντικειμενικές αξίες: Πάει πίσω η αυτόματη αναπροσαρμογή


Γιατί βραχυκύκλωσε το σχέδιο αυτόματης αναπροσαρμογής - Μετατίθεται για το 2024 η εφαρμογή του

Η πλειάδα των ενστάσεων που κατέθεσαν δεκάδες δήμοι της χώρας, όπου ζητούσαν τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, υποστηρίζοντας ότι υπολογισμός που έχει γίνει είναι λανθασμένος και δη πολύ υψηλός, «βραχυκύκλωσε» το σχέδιο αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών,  για την ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού, είχε ως σημείο αναφοράς το τέλος καλοκαιριού, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι εκλογές. Προέβλεπε μεταξύ άλλων επέκταση του συστήματος
των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 2.167 περιοχές, ώστε να φτάσει στο 100% η κάλυψη των ακινήτων της Επικράτειας. Πρόκειται για παραλιακές περιοχές που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα οι οποίες μέχρι τώρα υποφορολογούνται, παρά το γεγονός ότι η εμπορική τους αξία είναι υψηλή, αφού ορισμένες εκτάσεις είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες.

Με δεδομένο τον μεγάλο όγκων των προσφυγών που αφορά τους Δήμους, τη χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτηθεί για να εξεταστεί κάθε υπόθεση, η λειτουργία του αυτόματος μηχανισμού για τις νέες τιμές ζώνες μετατίθεται για το 2024. Μοιάζει, παράλληλα, εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και να ολοκληρωθεί η «κατασκευή» του εν λόγω μηχανισμού.

Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός

  • Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από διάφορες «πηγές» για τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων, όπως τα συμβόλαια αγοροπωλησιών, τα μισθωτήρια, εκτιμήσεις από ειδικούς εκτιμητές κ.λπ.  Αναλυτικότερα, θα συγκεντρώνονται στοιχεία από τις ακόλουθους φορείς:
  • Φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. 
  • Από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τη διεξαγωγή τοπικών εκτιμήσεων και άντληση σχετικών πληροφοριών.
  • Την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ήδη συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στοιχεία των τραπεζών για την αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που γίνονται μέσω αυτών, με τη λήψη δανείων. Κάθε τράπεζα εκτιμά η ίδια την αξία των ακινήτων που δανειοδοτεί.
  • Τους συμβολαιογράφους.
  • Την πορεία των ενοικίων, οι αυξομειώσεις των οποίων αποτελούν μια από τις ενδείξεις των τιμών αγοράς των ακινήτων.
  • Την εξέλιξη των τιμών αγοράς των ακινήτων, από τις ιδιωτικές εταιρείες Real Estate.
  • Τους ιδιώτες εκτιμητές που προσλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει μία «τράπεζα» με πληροφορίες για τις τιμές των ακινήτων, η οποία θα τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τις μεταβολές στις τιμές αγοράς και θα προσδιορίζονται αναλόγως και οι αντικειμενικές τιμές, κάθε χρόνο.
.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα