Οικονομία

«Παγώνει» ο σχεδιασμός για νέες εκδόσεις ομολόγων!


Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του τελευταίου τριμήνου του έτους

Φρένο στον δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές έως το τέλος του χρόνου, πατάει η άνοδος των αποδόσεων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με το δεκαετές να κινείται πέριξ του 5% το τελευταίο διήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν προτίθεται να προβεί σε νέα έκδοση ομολόγων, όσο οι αποδόσεις των τίτλων κινούνται στα τρέχοντα επίπεδα.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πως καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που προκύπτουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οπως είχε γράψει προσφάτως το Sin, έχει καλυφθεί ήδη κατά 60% ο ετήσιος στόχος άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, που είχε τεθεί στα 12 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό κάλυψης είναι ακόμη υψηλότερο, αν υπολογισθούν και οι τοποθετήσεις ομολόγων που έγιναν απευθείας σε ελληνικές τράπεζες. Εν ολίγοις, από τα 12 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, 7 δισ. εξασφαλίστηκαν με εκδόσεις ομολόγων και άλλα τέσσερα με τοποθετήσεις ομολόγων απευθείας στις τράπεζες.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και το υψηλό ταμειακό απόθεμα, η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία στις αγορές με εκδόσεις νέων τίτλων, ώστε να τεστάρει τις διαθέσεις των επενδυτών, αλλά και να ενισχύει τη ρευστότητα των ομολόγων που ήδη διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.

Επίσης, δεν μπορεί να είναι επί μακρόν η απουσία της Ελλάδας από την έκδοση νέων τίτλων, καθώς αυτό είναι αρνητικό στοιχείο ως προς τον πολυπόθητο στόχο της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2023. Ο στόχος τίθεται υπό αμφισβήτηση, όσο η κατάσταση των αγορών ομολόγων παραμένει «νευρική».

Λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, οι αντανακλάσεις της όποιας κρίσης στις διεθνείς αγορές ομολόγων, επηρεάζουν αισθητά τους ελληνικούς τίτλους, περισσότερο από τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Στα ύψη και τα έντοκα

Σημειώνεται δε, ότι στα ύψη έχουν βρεθεί και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο ήταν αρνητικά.

Το επιτόκιο του εντόκου γραμματίου εξάμηνης διάρκειας κατά τη δημοπρασία της περασμένης Τετάρτης εκτοξεύτηκε στο 1,95%, από 1,05% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Αυγούστου.

Τον περασμένο Απρίλιο το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν αρνητικό, στο -014%, για να ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία στη συνέχεια, αυξανόμενο στο 0,45% τον Ιούνιο, στο 0,80% τον Ιούλιο και στο 1,05% τον Αύγουστο.

Ο κουμπαράς των διαθεσίμων

Μέχρι τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει δανειστεί 7 δισ. ευρώ, από τα 12 δισ. ευρώ, που ήταν η αξία των προγραμματισμένων εκδόσεων κρατικών ομολόγων το 2022.

Ωστόσο, από τα μέσα του καλοκαιριού οι συνθήκες των αγορών επιδεινώθηκαν και μπήκε φρένο στις εκδόσεις νέων ομολόγων, καθώς το κόστος τους είναι απαγορευτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μη γίνουν νέες εκδόσεις έως το τέλος του 2022, όσο επικρατεί νευρικότητα στις αγορές. 

Υπογραμμίζεται ότι από το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων, τα 15-16 δισ. ευρώ είναι «δεσμευμένα», με βάση όρο του ESM και προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεολυσίων για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης, τον EFSF και τον ESM και δεν «αγγίζονται».

Η κάλυψη δανειακών αναγκών από τον «κουμπαρά» δεν αποτελεί επιλογή, αλλά προσωρινή λύση, καθώς όσο μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα και σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος, τόσο η Ελλάδα γίνει πιο ευάλωτη στις αγορές. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα