Αυξήσεις της τάξης του 6%, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ μηνιαίως, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα της Γερμανίας, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης της συλλογικής τους σύμβασης που αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου.
Τα σωματεία ver.di, GEW και DBB, τα οποία εκπροσωπούν περίπου 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δήμων, απαιτούν επιπλέον τα επιδόματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης να αυξηθούν κατά 100 ευρώ μηνιαίως και να διασφαλιστεί η πρόσληψη των ασκουμένων εφόσον κριθεί επιτυχής η υπηρεσία τους.
"Η οικονομία ακμάζει. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται. Εδώ και χρόνια έχουμε σταθερά φορολογικά έσοδα. Πρέπει λοιπόν και οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο να έχουν σε αυτό συμμετοχή", δήλωσε ο Πρόεδρος της ver.di Φρανκ Μπσίρσκε και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η διαφορά στη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων από αυτήν στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα οι μισθοί στο Δημόσιο αυξάνονται κατά 4% λιγότερο από ό,τι στους άλλους κλάδους. "Αυτό το χάσμα πρέπει να κλείσει", δήλωσε ο κ. Μπσίρσκε και πρόσθεσε ότι πρέπει ο Δημόσιος Τομέας να καταστεί ελκυστικός εργοδότης για υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους.
Το συνδικάτο διεκδικεί μάλιστα το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης να ισχύσει και για τους 344.000 μόνιμους υπαλλήλους, τους Δικαστές, τους στρατιώτες και τους 182.000 αποδέκτες κοινωνικών παροχών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από επαναλαμβανόμενες 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες, το συνδικάτο IG Metall των εργαζομένων μετάλλου και ηλεκτρικού - που αφορά κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία - εξασφάλισε αυξήσεις της τάξης του 4,3%, αλλά και το δικαίωμα απασχόλησης επί 28 ώρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές για περίοδο έως και 24 μηνών, σε περίπτωση φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων. Η πρώτη συλλογική σύμβαση υπεγράφη με τους εργοδότες του κλάδου στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τόσο για τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα όσο και για άλλους κλάδους των οποίων η προηγούμενη συλλογική σύμβαση λήγει εντός του έτους. Το 2018 είναι έτος επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων μεταξύ άλλων για τον Δημόσιο Τομέα, τους Σιδηροδρόμους, τα Ταχυδρομεία και τις Κατασκευές.
Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB) Ούλριχ Σίλμπερμπαχ έχει προαναγγείλει διεκδικήσεις και σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, με στόχο την μείωση από τις 41 στις 39 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο επικεφαλής του συνδικάτου των εκπαιδευτικών (GEW) Μάρλις Τέπε τόνισε ότι το εισόδημα των εργαζομένων πρέπει να συμβαδίζει τόσο με το κόστος ζωής όσο και με την οικονομική ανάπτυξη, αναφερόμενος στο πλεόνασμα ύψους 38,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέτυχε το 2017 η γερμανική οικονομία στον προϋπολογισμό της.
TECHin
Γιατί η Google ποντάρει ($δισ.) στην ψηφιακή μετάβαση της Αφρικής
Η Google φιλοδοξεί να μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, την εκπαίδευση στην ...