Ύφεση 1,8% το 2016 εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι θα καταγράψει η Ελλάδα, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτή η μέση πρόβλεψη προέκυψε από δημοσκόπηση που έγινε από το Bloomberg στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2015. Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο στη Βενεζουέλα (3,3%) και τη Βραζιλία (2,5%).
Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας όμως ότι "το 2016 είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις".
Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους και δεν θα είναι εφικτή μία σημαντική ελάφρυνσή του, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ύφεση προβλέπεται και για το Εκουαδόρ (0,5%), όπως και τη Ρωσία ( 0,5%). Για την Αργεντινή, οι οικονομολόγοι προβλέπουν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να σημειώσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Οι πέντε υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για ασιατικές χώρες: Την Ινδία (7,4%), το Βιετνάμ (6,6%), τα Μπανγκλαντές (6,6%), την Κίνα (6,5%) και τη Σρι Λάνκα (6,4%).
Το χρηματιστήριο
Ένα άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την Wall Street Journal, με τίτλο, Ποιες από τις χώρες PIIGS της Ευρώπης είναι πιθανό να «πετάξουν", αναφέρει την άποψη ορισμένεων αναλυτών ότι το 2016 η Ελλάδα θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία) όσον αφορά τις χρηματιστηριακές επιδόσεις της.
Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται γιατί θεωρούν ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι χαμηλές και αποτελούν ευκαιρία.
"Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, που αφορούν τις χώρες αυτές, είχαν ανάμεικτη επίδοση το 2015, αντανακλώντας κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις, με την Ιρλανδία να καταγράφει μεγάλη άνοδο, την Ελλάδα να πλήττεται και τις άλλες στη μέση. Η φετινή χρονιά φαίνεται επίσης ανάμεικτη, με την Ιρλανδία να υπόσχεται καλύτερες αποδόσεις στις μετοχές και την Ελλάδα να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα".
Επίσης το δημοσίευμα γράφει ότι το 2015 υπήρχαν εισροές κεφαλαίων για αγορά μετοχών. Η Ελλάδα "αναμένει συρρίκνωση για το 2015 και το 2016, καθώς υιοθετεί νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, προσελκύονται από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τους πρόσθετους κινδύνους", γράφει η εφημερίδα.