Αγορές

Coca-Cola και Ελλάκτωρ έβγαλαν το χρηματιστήριο απ' τον "βάλτο"


Με κινητήριους μοχλούς την Coca-Cola (+4,2%) και την Ελλάκτωρ (+16,5%!) η χρηματιστηριακή αγορά "ξεκόλλησε" σήμερα από τον... "κόκκινο βάλτο" και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν με κέρδη, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί τελικά μιά μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση, που θα προκαλούσε σοβαρή επιδείνωση κλίματος και θα έφερνε σε κατάσταση "ασφυξίας" χαρτοφυλάκια με margin.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί και η βελτίωση της εικόνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, την ώρα που η Wall Street ισορροπεί στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος - όπως και οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή ανησυχιών παραμένει η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, που αποδυναμώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μεγάλη επιβάρυνση κόστους στις επιχειρήσεις.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με απώλειες και όλοι οι δείκτες κινούνταν στο κόκκινο μέχρι τις 3:00, ενώ ελάχιστες μετοχές διατηρούσαν θετικό πρόσημο.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από τις 14:30 και συνεχίστηκε μέχρι το κλείσιμο, στέλνοντας τους βασικούς δείκτες να τερματίσουν σε υψηλά ημέρας. Παράλληλα οι συναλλαγές "ζωήρεψαν" και ο τζίρος αυξήθηκε.

Από το -0,50% και τις 879,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο +0,74%, τερματίζοντας στις 890,61 μονάδες. Ανοδο 0,75% σημείωσε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.155,16 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε-1,22% και εν συνεχεία γύρισε ανοδικά, τερματίζοντας στο απόλυτο υψηλό ημέρας με +0,27%. Στις πρώτες θέσεις Attica Bank (+1,6%) και Eurobank (+1,4%). Τρ. Ελλάδος +0,5%, Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο η Alpha (-0,6%), αμετάβλητη η Πειραιώς.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιακό άλμα +16,5% πραγματοποίησε η Ελλάκτωρ. Ακολούθησαν Coca-Cola +4,2%, ΟΛΠ +2,3%, ΑΔΜΗΕ +1,4%, Τιτάν +1,2%, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ +1%.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -1%, Jumbo -0,6%, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ -0,4%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Ιντρακάτ +3,3%, ΟΛΘ +1,5%, Profile και Πλαστικά Θράκης  +1,1%, Παπουτσάνης +0,9%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ικτίνος -1,7%, Cenergy -1,5%, Intracom και Elton -1,4%, Πλαίσο -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης