Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές, καθώς τα επιτόκια υφιστάμενων και νέων χορηγήσεων παραμένουν σταθερά πολύ πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλε στον περιορισμό του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τα επιτόκια χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών. Εντούτοις τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, τόσο για τα υφιστάμενα δάνεια όσο και για τις νέες συμβάσεις δανείων προς ΜΧΕ, εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ, παρά την περαιτέρω υποχώρηση τους πρώτους μήνες του 2025.
Για του λόγου του αληθές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 4,3% τον Δεκέμβριο του 2024, όταν το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη ήταν 3,93%. Το επιτόκιο υφιστάμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 4,8% (Δεκέμβριος 2024), ευρισκόμενο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυξημένη η ζήτηση – Χαλάρωσαν οι όροι χορήγησης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση, τα πιστωτικά κριτήρια των δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ενώ οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων «έγιναν ως ένα βαθμό πιο χαλαροί» το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, ενώ «παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι» το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2024.
Η συνολική ζήτηση δανείων από ΜΧΕ αυξήθηκε κατά το 2024, και συγκεκριμένα κατά το α΄, το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο ειδικότερα για χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, παρά τις προσδοκίες των τραπεζών για αμετάβλητη ζήτηση. Οι παράγοντες που επηρέασαν ελαφρώς θετικά τη ζήτηση των δανείων από ΜΧΕ – σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων – είναι οι «πάγιες επενδύσεις», τα «αποθέματα και κεφάλαια κίνησης», οι «συγχωνεύσεις/εξαγορές και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων», καθώς και το «γενικό επίπεδο των επιτοκίων».
Επισημαίνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γ΄ τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε ήπια αύξηση στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2022, η οποία παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα και το δ΄ τρίμηνο του 2024, καθοδηγούμενη από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, μετά από δύο τρίμηνα ασθενούς ανάκαμψης, η ζήτηση των δανείων από επιχειρήσεις επανήλθε σε ελαφρώς αρνητικό επίπεδο για το α΄ τρίμηνο του 2025 στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως, για το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα, η ζήτηση δανείων από ΜΧΕ παραμένει ελαφρώς αυξημένη, με τους όρους χορήγησης των δανείων να γίνονται ως ένα βαθμό πιο χαλαροί.