Πολιτική

Δημόσια διαβούλευση για τα κοινωνικά δικαιώματα


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πρώτο προκαταρκτικό σχέδιο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο κ. Juncker τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, η Επιτροπή δρομολόγησε ευρεία δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών αρχών και των κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων, των ενδιαφερομένων, της κοινωνίας των πολιτών, των εμπειρογνωμόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και των πολιτών.

Αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη εντός της ζώνης του ευρώ αλλά, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα και στα άλλα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, αν το επιθυμούν. Η ηλεκτρονική διαβούλευση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2016.

Η κ. Marianne Thyssen, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, δήλωσε τα εξής: «Η μεγαλύτερη πρόκληση τον 21ο αιώνα είναι ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας. Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιακή επανάσταση και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα έχουν πρωτόγνωρο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προβλέπουμε και να επηρεάζουμε αυτές τις τάσεις και τις εξελίξεις.

Πρέπει να απαντήσουμε στα εξής βασικά ερωτήματα: Οι κοινωνικές πολιτικές, με την ευρεία έννοια του όρου, που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται άραγε στους επιδιωκόμενους στόχους τον 21ο αιώνα; Πώς μπορούμε να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο διαχρονικό; Με τη διαβούλευση που εγκαινιάζουμε σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς έναν ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα καθορίσει μια σειρά βασικών αρχών που θα στηρίζουν την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας εντός της ζώνης του ευρώ.

Η εμπειρία της προηγούμενης δεκαπενταετίας έχει δείξει ότι η παρατεταμένη ανισορροπία σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Όπως ζητήθηκε στην έκθεση των πέντε Προέδρων με τίτλο «Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης», πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις εργασιακές και τις κοινωνικές επιδόσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκλισης προς τα πάνω με στόχο πιο ανθεκτικές οικονομικές δομές εντός της ζώνης του ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις