Οικονομία

e-αποδείξεις: Πώς θα πετύχετε μεγαλύτερη έκπτωση φόρου


Τρία βήματα θα πρέπει να έχουν στο νου της οι φορολογούμενοι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέγουν στο εξής καθώς από την 1η Ιανουαρίου ισχύουν νέες ρυθμίσεις.

Έτσι, οι πολίτες υποχρεούνται

  • Να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί, με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένουν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22%
  • Να ζητούν και να παίρνουν e-αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ
  • Να έχουν το νου τους ότι κάποιες αποδείξεις, όπως πχ από γιατρούς, θα μετράνε διπλά για το όριο του 30%.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα επαγγέλματα που θα δίνουν φορο-μπόνους στους φορολογούμενους που θα πραγματοποιούν e-πληρωμές.

Με τις νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς των e-αποδείξεων το τοπίο αναμένεται να ισχύσουν τα ακόλουθα:

1. e-αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κλπ) που θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που δεν πιάσουν τον στόχο θα βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% και όχι στο 30% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ (22% x 5% x 20.000 ευρώ).

Στις αποδείξεις που «μετρούν» για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα έξοδα των νοικοκυριών όπως τρόφιμα, ποτά, καπνός, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, οικιακές συσκευές, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα κ.α.

2. Οι e-αποδείξεις που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου

Η ρύθμιση εφαρμόζεται για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Η λίστα των επαγγελμάτων που δίνουν επιπλέον έκπτωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως

  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,
  • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,
  • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ
  • έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

3. Οι e-αποδείξεις με διπλή απόδοση

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα