Χρηστικά

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ


Πώς θα προσμετρούνται οι ιατρικές αποδείξεις στην κάλυψη του εισοδήματος

Έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά στην κάλυψη του εισοδήματος, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί το Νοέμβριο και έχει διττό στόχο: πρώτον να προσφέρει ισχυρά κίνητρα και μπόνους για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και δεύτερον να καταπολεμήσει στη ρίζα της τη φοροδιαφυγή, ελέγχοντας αποτελεσματικότερα επαγγελματικές «ομάδες» που απειθαρχούν, αψηφούν το… νόμο.

Παράλληλα, στο εν λόγω νομοσχέδιο, θα εμπεριέχεται και διάταξη που προβλέπει μεγάλη αύξηση του ποσού των κερδών από τη φορολοταρία.

Σ’ ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, θα προσφέρεται έκπτωση έως 2.200 σ’ όσους συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με επαγγελματικούς κλάδους, που κατατάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» του ΥΠΟΙΚ για τη φοροδιαφυγή.  Αυτό μεταφράζεται πρακτικά ως εξής: κάθε φυσικό πρόσωπο που θα πληρώνει ηλεκτρονικά, για παροχή υπηρεσιών, τους παρακάτω επαγγελματίες, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των εξόδων, με το ποσό της έκπτωσης όμως να μην υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματιών βρίσκονται οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Επίσης τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας. Η χώρα μας, ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαίων εταίρων της, στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών και υπό αυτό το πρίσμα το ΥΠΟΙΚ θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη χορήγηση πρόσθετων κινήτρων προς τους πολίτες, προκειμένου να κάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις συναλλαγές τους.

Αυξάνονται τα κέρδη στη φορολοταρία

Αναφορικά με τη φορολοταρία, αυξάνονται τα ποσά που διανέμονται στους νικητές, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας. Τα βραβεία της λοταρίας θα φτάνουν κλιμακωτά έως και τις 50.000 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα το ποσό που θα κληρώνει θα είναι έως και 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης