Χρηστικά

Επιπλέον εισφορές 718 ευρώ για 200.000 ασφαλισμένους


Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ποιοι πληρώνουν αναδρομικές εισφορές, ποιοι λαμβάνουν επιστροφή και ποιοι έχουν μηδενικό ισοζύγιο

Αναδρομικές εισφορές θα πληρώσουν για το 2021 περίπου 200.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση (μπλοκάκι), ενώ άλλοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν επιστροφή ή έχουν μηδενικό ισοζύγιο καταβολής εισφορών.

Ο ΕΦΚΑ ανήρτησε στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων, τα ποσά των εισφορών που αναλογούν στο έτος 2021, μετά από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, η οποία διήρκεσε αρκετούς μήνες.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, θα κληθούν να τα αποπληρώσουν σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι έχοντες επιστροφή θα τους συμψηφιστούν ή θα τους επιστραφούν τα ποσά που προέκυψαν.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εμπρόθεσμα έως 30 Δεκεμβρίου 2022. Όπως γνωστοποίησε ο ΕΦΚΑ από την εκκαθάριση των εισφορών που αφορούσε στο έτος 2021 προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311.
  • Χρεωστική είναι η εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87, με το μέσο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 718 ευρώ.
  • Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89 ευρ΄’ων ή 450 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Ποιους αφορά

Η υπόθεση αφορά τους μισθωτούς οι οποίοι παράλληλα έχουν και μπλοκάκι, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, οι μισθωτοί που εργάζονταν παράλληλα και με μπλοκάκι, είχαν υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, για τις αμοιβές που εισέπρατταν από το ελευθέριο επάγγελμα, πέραν των εισφορών που κατέβαλαν ως μισθωτοί.

Το πλαίσιο άλλαξε το 2019 και από την 1-1-2020 προβλέπεται πως, οι μισθωτοί, που έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι, θα απαλλάσσονταν από τις εισφορές από το παράλληλο ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον οι ελάχιστες εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός να είναι τουλάχιστον 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στην εισφορά της 2ης κατηγορίας και περιλαμβάνουν τα ποσά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και των εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 190 ευρώ τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 62 ευρώ, για να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ. Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει επιπλέον είναι 102 ευρώ κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό εμπίπτουν στην τσιμπίδα του ΕΦΚΑ, οι χαμηλόμισθοι που, ως μισθωτοί, λαμβάνουν μισθό μέχρι 930 ευρώ, που είναι η πλειοψηφία.

Επίσης, αν η απασχόληση με μπλοκάκι είναι στον ίδιο εργοδότη, στον οποίο απασχολείται ως μισθωτός, δεν ισχύει η απαλλαγή και πληρώνει εισφορές και για τα εισοδήματα από το μπλοκάκι.

Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα.

Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα