Χρηστικά

Εξπρές επιστροφές του φόρου εισοδήματος – Πόσοι φορολογούμενοι πληρώθηκαν


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει πράξη την υπόσχεσή της για εξπρές επιστροφές του φόρου εισοδήματος, οι οποίες θα γίνονται σε εβδομαδιαία, μάλιστα, βάση. Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, πήραν ήδη τα επιστρεφόμενα χρήματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο εβδομαδιαίες πληρωμές για 23.659 πιστωτικά σημειώματα. Από τους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικά 18.184 έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. 

Με τους γρήγορους ρυθμούς που κινείται πλέον το φοροελεγκτικό σύστημα, φαίνεται στην πράξη πως όσοι φορολογούμενοι έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα λαμβάνουν τα επιστρεφόμενα εντός μίας εβδομάδας από την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωση.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών και υπερβαίνοντας κατά 39% το στόχο του προϋπολογισμού για επιστροφές 1,354 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα