Πολιτική

Έκτακτη σύνοδος του ΟΟΣΑ μετά τις αποκαλύψεις-φωτιά των Panama Papers


Στη σύνοδο θα μετάσχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Φορολογικών Αρχών χωρών από όλο τον κόσμο

Στον απόηχο των παγκόσμιων αναταράξεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συγκαλεί σήμερα 13 Απριλίου έκτακτη σύνοδο των Φορολογικών Αρχών για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο ζήτησαν από τον ΟΟΣΑ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Διεθνούς Δικτύου Πληροφοριών και Συνεργασίας (Joint International Tax Shelter Information and Collaboration Network, JITSIC) για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, να εντοπισθούν κίνδυνοι φορολογικής συμμόρφωσης και να συμφωνηθεί συλλογική δράση, υπό το φως των αποκαλύψεων των Panama Papers» αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ιστοσελίδα του. Στη σύνοδο θα μετάσχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Φορολογικών Αρχών χωρών από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι οι αποκαλύψεις αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιριών, αλλά και πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα, πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρίες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και τα Panama Paper αποκαλύπτουν ονόματα δεκάδων πολιτικών, σταρ, διάσημων αθλητών, ονόματα φίλων και συγγενών του και εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Πρόκειται για περίπου 12 εκατομμύρια έγγραφα που αποκαλύπτουν μυστικές δοσοληψίες με offshore εταιρίες σε βάθος 40 ετών, από τα αρχεία της εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά η οποία ειδικεύεται σε υπηρεσίες offshore. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως με υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοηθούσε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήματα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. 

«Οι αποκαλύψεις των Panama Papers περιλαμβάνουν έναν πρωτοφανή αριθμό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν 210.000 εταιρείες σε 21 offshore περιοχές. Κάθε συναλλαγή εκτείνεται σε μια σειρά περιοχών και εμπλέκει πιθανόν πολλές νομικές οντότητες και άτομα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Λιονέλ Μέσι, ο Μισέλ Πλατινί αλλά και άλλοι μεγαλοπαράγοντες του παγκόμσιου αθλητισμού, ο Τζάκι Τσαν, ο γιος του Χόσνι Μουμπάρακ και ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Η μαζική διαρροή των αρχείων έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο. Τα έγγραφα ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Στην συνέχεια, την   επεξεργασία τους ανέλαβε το International Consortium of Investigative Journalists, σε συνεργασία με 107 ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε 76 χώρες.
 
Στα στοιχεία περιλαμβάνονται μυστικές offshore εταιρείες που συνδέονται με τις οικογένειες και συνεργάτες του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις