Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Η ΕΚ ψάχνει “κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα” στο εξωτερικό


 Αρχίζει να ξηλώνεται το… πουλόβερ της υπόθεσης Ελλάκτωρ, καθώς συμπληρώνονται τα κομμάτια στο παζλ της παραπλάνησης της αγοράς και των εποπτικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεκτείνεται πλέον εκτός ελληνικών συνόρων, σε χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία απ' τα οποία μπορεί να αναδυθεί μέγα χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται η Reggeborgh, ο επικεφαλής της Χένρι Χόλτερμαν, η Atlas Invest και ο Ηλίας Λιανός, πρώην τραπεζίτης, διαχειριστής κεφαλαίων, μάνατζερ και νυν επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου Αρχιρόδον.

Γύρω από αυτούς πλέκεται η ιστορία μετοχικών κινήσεων που έγιναν - σύμφωνα με καταγγελίες - κατά παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, με αδιαφάνεια και σε βάρος μετόχων, επενδυτών και επιχειρήσεων.

Πριν από τρία χρόνια, η ελληνική αγορά, η κοινή γνώμη και η πολιτική ηγεσία υποδέχθηκαν την Reggeborgh ώς έναν μεγάλο, αξιόπιστο διεθνή επενδυτή, που ερχόταν να τοποθετήσει κεφάλαια σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες - κι όχι μόνον σε αυτές. Ο ερχομός του ερμηνεύθηκε ως έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσελκύοντας τα φώτα της δημοσιότητας.

 Ο "συμ-παθητικός μέτοχος"

Γρήγορα όμως το αφήγημα του «Ολλανδού επενδυτή»  άρχισε να ξεθωριάζει. Εκπληκτη η αγορά μάθαινε ότι το ξένο γκρουπ είχε αποκτήσει μεγάλη συμμετοχή σε δύο ανταγωνιστικές μεταξύ τους επιχειρήσεις, την Ελλάκτωρ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες. Προκλήθηκε παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών Ανταγωνισμού, που ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον παθητικό μέτοχο και στις δύο εταιρείες, ενώ τις ελέγχει μετοχικά. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυξάνοντας τη συμμετοχή του στην Ελλάκτωρ.

Παράλληλα μαθαίναμε με ποιο τρόπο ελέγχει εταιρείες. Με τον πατροπαράδοτο: Χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους και κρυφούς συνεργάτες. Η ιστορία με την Ελλάκτωρ είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστή: Η Reggeborgh απέκτησε το 29%, αγοράζοντας πακέτα από τον Λ Μπόμπολα και στη συνέχεια συγκεντρώνοντας μετοχές μέσω ΧΑ. Οταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τους μεγαλομετόχους εφοπλιστές Καϋνάκη-Μπάκο, χρησιμοποίησε τα "κρυφά" χαρτιά".

 Τα κρυμμένα πακέτα

Υπήρχε ένα «ξεχασμένο» πακέτο μετοχών Ελλάκτωρ στην λιβανέζικων συμφερόντων κυπριακή τράπεζα Astrobank. Οταν η τράπεζα ρωτήθηκε από την  κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  απάντησε ότι τις μετοχές αυτές τις “χειρίζεται” ο Ηλίας Λιανός. Ενας  παλιός γνώριμος της αγοράς, που είχε δράσει ως στέλεχος και μετά ιδιοκτήτης της Proton Βank. Εκτός από την τραπεζική – επενδυτική δραστηριότητα του, εμφανίστηκε και ως ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, από την οποία αποχώρησε αφήνονται χρέη. Τώρα είναι επικεφαλής της κατασκευαστικής Αρχιρόδον και κατοικεί στο εξωτερικό.

Νωρίτερα  τον είχε ρωτήσει γι αυτό το πακέτο ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση, χωρίς να γνωρίζει ότι την ίδια ερώτηση είχε υποβάλλει και η Κυπριακή Επιτροπή στην τράπεζα.

Αν λοιπόν ο Η. Λιανός ήταν μόνο “χειριστής”/διαχειριστής αυτών των μετοχών, προκύπτει το ερώτημα ποιός ήταν ο πραγματικός δικαιούχος-ιδιοκτήτης, ποιος έβαλε κεφάλαια για να αγοραστούν. Αυτό ψάχνει να βρεί τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  επεκτείνοντας τις έρευνες της σε Κύπρο, Ολλανδία και Βέλγιο.

Ενα άλλο πακέτο μετοχών Ελλάκτωρ, επίσης «αγνώστου ιδιοκτησίας», βρίσκεται στην Barclay’s στο Λονδίνο, σε θεματοφυλακή. Κι αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας της ΕΚ.

Το περίεργο είναι ότι και τα δύο πακέτα μετοχών εκπροσωπήθηκαν στη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ από την ίδια δικηγορική εταιρεία (Ν. Τσουτσάνης & συνεργάτες), η οποία είναι επίσης  αντίκλητος του Λιανού.  Στις ψηφοφορίες ευθυγραμμίστηκαν με την Reggeborgh – αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο...

Συμ-μέτοχοι και συνεταίροι

Τις μετοχές που ήταν στην Astro Βank στην Κύπρο και τις μισές περίπου από την θεματοφυλακή της Barclay’s, τις “ανακάλυψε” και τις αγόρασε η εδρεύουσα στο Βέλγιο επενδυτική εταιρεία Atlas, που κατηγορείται επίσημα ότι συντονίζεται με την Reggeborgh. Οι δύο μαζί έχουν σχεδόν 40% της Ελλάκτωρ. Εμφανίζονται όμως ως άσχετοι μεταξύ τους και ότι  δεν ενεργούν συντονισμένα – έτσι δεν υποχρεούνται να καταθέσουν δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών. 

Ομως έχουν συνεργασθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ανάλογες κινήσεις. Μάλιστα οι επικεφαλής των δύο εταιρειών Χόλντερμαν και Φαν Πέκε είναι συνδιαχειριστές της κοινής εταιρείας «AtlasInvest Upstream» και υπογράφουν μαζί τις οικονομικές καταστάσεις.

Στην Αθήνα τηρούν ευσχήμως αποστάσεις, ενώ στο Βέλγιο όπου βρίσκεται η έδρα Atlas είναι στενοί συνεργάτες, μέτοχοι και συνδιαχειριστές επενδυτικής εταιρείας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν την κλασική τακτική όπου κάποιος προσελκύει την προσοχή και ο άλλος ανενόχλητος κάνει την δουλειά…

 Η παλινόρθωση Μπόμπολα

Ποιος όμως είναι ο ιδιοκτήτης των υπολοίπων μετοχών που βρίσκονται ακόμα στην Barclay’s και αποτελούν το 2-3% της εταιρείας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα γνωστό όνομα: Λεωνίδας Μπόμπολας.

Το ενδιαφέρον στην  περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ αποχαιρέτησε το προσωπικό της εταιρείας όταν πούλησε τις (φανερές) μετοχές Ελλάκτωρ κι όλοι νόμιζαν ότι έφυγε, στρογγυλοκάθισε σε θυγατρικές. Παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος της Αττικής Οδού (θέση για την οποία προβλέπεται υψηλή αμοιβή)  και πρόεδρος στα Αττικά Διόδια. Επίσης είναι μέλος ΔΣ στην  Μορέας ΑΕ, της εταιρείας που ανέλαβε τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο -Σπάρτη.  Είναι βέβαια και στην Ηλέκτωρ και στη Θερμαϊκή Οδό, όπου όλως απροσδοκήτως βρίσκουμε και τον… Η. Λιανό!

Το κακό είναι ότι όλα αυτά έχουν ξαναγίνει από το ολλανδικό γκρουπ και τον επικεφαλής του. Με παρόμοια μέθοδο απέκτησαν πρόσκαιρα τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς να φαίνονται. Με ανάλογες κινήσεις είχαν εμπλακεί σε επενδυτικές περιπέτειες στην Ολλανδία και την Γερμανία, όπου αναγκάστηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων, επειδή κάποιοι θιγόμενοι επενδυτές προσέφυγαν στα δικαστήρια.
 Μόνον η αφελής, καλοπροαίρετη ελληνική επενδυτική κοινότητα έπεσε από τα σύννεφα και συνεχίζει να εκπλήσσεται για όσα με καθυστέρηση μαθαίνει...

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα