Διεθνή

Εντείνει τις προσπάθειες για τα F-16V o Ερντογάν


Εντείνει τις προσπάθειες για την απόκτηση των F-16V o Ερντογάν ασχέτως τι δηλώνει ο ίδιος και οι υπουργοί του. Η τουρκική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί σχεδόν στην πλειοψηφία της αμερικανικά-νατοϊκα συστήματα και κάθε άλλη προσθήκη θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Βέβαια υπάρχουν και τα Eurofighter.

H Τουρκία διαρρέει ότι εξετάζει την αγορά από Gripen, μέχρι Sukhoi, αλλά αν τελικά επιλέξει ρωσικά μαχητικά θα τη χωρίζει χάος εξοπλιστικά από τη Δύση. Αυτό που διακαώς επιθυμεί είναι να βρει κινητήρα και άλλα σύγχρονα συστήματα για το TF-X, όπως έκανε και το άρμα ης το ALTAY, και για το οποίο όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες παίρνει νοτιοκορεάτικους, που δεν έκαναν για το δικό τους άρμα και πήραν... γερμανικούς...

Όμως είναι δύσκολο να βρει κινητήρα για σύγχρονο μαχητικό όσο επιχειρεί να γιγαντωθεί και εμπλέκεται παντού, από το μεταναστευτικό μέχρι τις επενδύσεις στην Αφρική.

Έτσι η μόνη λύση, μετά την αποπομπή από το πρόγραμμα του F-35, είναι τα 120 F-16V που ζήτησε από τις από τις ΗΠΑ, αντίστοιχα με το 84 ελληνικά F-16V, με τη διαφορά ότι τα ελληνικά βρίσκονται ήδη στη γραμμή παραγωγή (για την αναβάθμιση) ενώ τα τουρκικά είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η Τουρκία δεν απειλείται από κανέναν και ήδη μετασταθμεύουν Rafale και F-15 του Κατάρ σε βάσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα F-16V γιατί αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, αλλά και γιατί έχει F-16 στην ΤΗΚ. Σε περίπτωση όμως που ναυαγήσει η λύση είναι τα Eurofighter όπου από τη Γερμανία μπορεί να λάβει και σχετική τεχνογνωσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα