Επιχειρήσεις

Επενδύσεις σε 5G από το fund Φαιστός, με Μ. Λάτση και Deutsche Telekom


Το ενδιαφέρον επενδυτικών χαρτοφυλακίων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας προσελκύει το ελληνικό fund Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο για να συμβάλει στην δημιουργία ελληνικού οικοσυστήματος 5G, προσφέροντας καφαλαιακή στήριξη και χρηματοδότηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Συμμετοχή στο fund έχουν ήδη αποκτήσει η Deutsche Telekom, που εισέφερε 3 εκατ. ευρώ και το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο της Μαριάννας Λάτση (Latsco Family Office), με ποσό 5 εκατ. ευρώ. Επαφές και διαπραγματεύσεις γίνονται τώρα με πολλούς υποψήφιους επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες επιχιρήσεις του τομέα ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και αξιολογούνται τα στοιχεία ελληνικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για κεφάλαια και θέλουν το fund ως μέτοχο και σύμμαχο-εταίρο.

Το Φαιστός δημιουργήθηκε με αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ, που προήλθε από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Πέραν των 8 εκατ. ευρώ που έχει προσθέσει στα διαθέσιμά του από τις συμμετοχές της Deutsche Telekom και του Latsco Family Office, επιδιώκει να συγκεντρώσει 25-30 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν τμηματικά σε επιχειρήσεις που έχουν έτοιμα επενδυτικά projects σε δίκτυα κινητής 5G και σε σχετικές εφαρμογές. Ο πρώτος κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί  που αναζητούν επενδυτές στο fund Φαιστός 36 επιχειρήσεις. Σ'αυτές περιλαμβάνονται και τρεις μεγάλοι διεθνείς όμιλοι  που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα κέντρα Έρευνας για εφαρμογές 5G.

Η εταιρεία 5G Ventures ΑΕ που διαχειρίζεται το fund Φαιστός, έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες με ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια, φιλοδοξώντας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και να συνδέσει την πανεπιστημιακή έρευνα με τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα