Πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν την επιβολή έκτακτoυ φόρου (windfall tax) στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ως απάντηση στην άνοδο των τιμών των καυσίμων που αποδίδεται στον πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με επιστολή υπουργών Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πιο συγκεκριμένα, την προαναφερθείσα πρωτοβουλία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, οι οποίοι ζητούν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών, σε επιστολή με ημερομηνία Παρασκευής.
«Θα καθιστούσε δυνατή τη χρηματοδότηση προσωρινής στήριξης, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές, και τον περιορισμό της αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους δημόσιους προϋπολογισμούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σημειώνουν ότι «θα έστελνε επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι όσοι επωφελούνται από τις συνέπειες του πολέμου πρέπει να συμβάλουν στην ελάφρυνση του βάρους για το ευρύ κοινό». Προσθέτουν ακόμη ότι, λόγω των σημερινών στρεβλώσεων στην αγορά και των δημοσιονομικών περιορισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός αντίστοιχου πανευρωπαϊκού εργαλείου με ισχυρή νομική βάση.
Αντίθετη άποψη εκφράζει η Γερμανική Ένωση Καυσίμων και Ενέργειας, η οποία εκπροσωπεί διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα περί αδικαιολόγητων υπερκερδών είναι λανθασμένη και ότι δεν υπάρχει βάση για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την προμήθεια καυσίμων και καυσίμων κίνησης στη Γερμανία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.