Διεθνή

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ανακοίνωσε διάσκεψη του ΟΗΕ στα τέλη Ιουλίου για μεταπολεμικά σχέδια στη Γάζα και αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επαναπρογραμματίστηκε για τις 28-29 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, με βασικά θέματα τη μεταπολεμική αποκατάσταση της Γάζας και την πιθανή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από χώρες όπως η Γαλλία, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Η διάσκεψη, που οργανώνεται από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και των επιχειρήσεων Ισραήλ–Ιράν που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του εναέριου χώρου στην περιοχή, εμποδίζοντας τη συμμετοχή αρκετών αραβικών αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με τον Μπαρό, στόχος της διάσκεψης είναι η χάραξη ενός οδικού χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία και η διαμόρφωση συνθηκών για τη μελλοντική αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, χωρίς να παραβλέπεται η ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει, τελικά δεν θα παραστεί, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει την εμβέλεια των ανακοινώσεων.

Αντιδράσεις στην πρόθεση της Γαλλίας για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους φαίνεται να προέρχονται από συμμάχους όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, ενώ το Ισραήλ παραμένει σταθερά αντίθετο σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις