Ένα «εθνικό σύμφωνο για την κλιματική έκτακτη ανάγκη» ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την επίσκεψή του στην Ουρένσε της Γαλικίας, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε σε υπέρβαση «κομματικών διαμαχών και ιδεολογιών», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να τεθούν οι βάσεις του συμφώνου, με στόχο την άμβλυνση και προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
«Η απάντηση στις πυρκαγιές που μαστίζουν την Ισπανία είναι εδώ», δήλωσε ο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Όπως εξήγησε, το σχέδιο θα αφορά όχι μόνο τους δημόσιους οργανισμούς αλλά και «τις κοινοβουλευτικές ομάδες, την κοινωνία των πολιτών, την επιστήμη, τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, τελικά ολόκληρη τη χώρα».
Ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν και περισσότερα» ώστε τα θύματα των πυρκαγιών να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα θα σχεδιαστεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική καλύτερης αντίδρασης σε μελλοντικές κρίσεις.
Η φετινή θερινή περίοδος συγκαταλέγεται στις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών για την Ισπανία. Οι πυρκαγιές έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων, καταστρέφοντας πάνω από 1.500.000 στρέμματα γης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), μόνο τις τελευταίες ημέρες κάηκαν περισσότερα από 700.000 στρέμματα, ενώ από την αρχή του έτους οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 1.570.000 στρέμματα.