Μαζικές συλλήψεις έκαναν σήμερα οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, στην ένατη επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στην Τουρκία. Στο στόχαστρο βρέθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης, ύποπτοι για συνεργασία με τους γκιουλενιστές, και ακτιβιστές για τις ατομικές ελευθερίες.
H "επιχείρηση σκούπα" ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα σε 60 επαρχίες ταυτόχρονα με συλλήψεις γκιουλενιστών της εκτός νόμου οργάνωσης ΦΕΤΟ (FETO).
Συνελήφθησαν επίσης δύο διευθυντές επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ κατηγορούμενοι για παράνομη χρηματοδότηση της παράνομης οργάνωσης των γκιουλενιστών.
Η ημερομηνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ερντογανικό καθεστώς, που κατόρθωσε να επιβιώσει και να βγεί δυναμωμένο από ένα πραξικόπημα ανώτερων στρατιωτικών το 2016. Το πραξικόπημα έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο την δυνατότητα να εκκαθαρίσει τις ένοπλες δυνάμεις από τους κεμαλιστές και να "κόψει" τα πλοκάμια των γκιουλενιστών που είχαν απλωθεί στο στράτευμα, στην δικαιοσύνη και στην δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 390.354 ύποπτοι και έχουν επιβληθεί 3.000 ποινές για ισόβια σε 289 υποθέσεις. Από τους 1.891 που καταδικάστηκαν για "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", 26 ήταν στρατηγοί και ναύαρχοι και 776 αξιωματικοί.
Όμως, παρά την πάροδο 9 ετών και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των αρχών κατά υπόπτων της 15ης Ιουλίου του 2016, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα και πώς έγινε η διείσδυση οπαδών του Γκιουλέν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που αφορούν το ίδιο το στράτευμα και τον ρόλο που έπαιξε η ηγεσία του.
Πάντως ο Χακάν Φιντάν, ως υπουργός Εξωτερικών πλέον, σε σημερινό μήνυμά του ανέφερε: "Το κράτος μας, το οποίο αποκάλυψε την ύπουλη ατζέντα της ΦΕΤΟ, καταδιώκει αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση όπου κι αν έχει βρει καταφύγιο και κάνει αποφασιστικά κάθε βήμα σε κάθε γωνιά του κόσμου για να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη". "Οποιαδήποτε προσπάθεια να βλάψει την Τουρκία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία στο μέλλον, όπως ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν" δήλωσε.
Πηγή: Deutsche Welle