Οικονομία

Επιστροφή στο παρελθόν με την εξαήμερη εργασία από την 1η ιουλίου!


Χλευάζουν οι Γερμανοί την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ κινούνται προς το 4ήμερο

Σε 10 ημέρες αναμένεται να δοκιμαστεί το πισωγύρισμα στην απασχόληση που δρομολόγησε η κυβέρνηση και αφορά στην επαναφορά μετά από 40 και πλέον χρόνια της εξαήμερης εργασίας.

Είναι ενδεικτικές οι αναφορές της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επισημαίνει σε άρθρο της, την αντίστροφη πορεία που χαράσσει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών αποτελεί τη μαγική φράση για τον εργασιακό κόσμο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με την ελπίδα πως έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον ελεύθερο χρόνο και την εργασιακή απασχόληση, αλλά και ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Από την 1η Ιουλίου ωστόσο η Ελλάδα κινείται προς μία διαφορετική κατεύθυνση, πηγαίνοντας από την εβδομάδα των πέντε σε αυτήν των έξι εργάσιμων ημερών», γράφει η FAZ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, του νόμου Γεωργιάδη (άρθρο 25 του ν. 5053/23) από την 1η Ιουλίου επιτρέπεται στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας να εφαρμόζουν καθεστώς εξαήμερης εργασίας, έτσι ώστε μπορούν να έχουν συνεχή λειτουργία με εναλλασσόμενες βάρδιες.

Το πλαίσιο της 6ήμερης εργασίας όπως ορίζεται από τον νόμο, προβλέπει την δυνατότητα εφαρμογής της σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιδιωτικό τομέα, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται την 6η ημέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% και κατά 115% αν η 6η ημέρα συμπίπτει με επίσημη αργία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η 6ήμερη εργασία προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπου αν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Η επιλογή της 1ης Ιουλίου για την εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης, συμπίπτει και με την εφαρμογή από την ίδια ημερομηνία, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ μέχρι τότε θα λειτουργήσει και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ το οποίο θα υποστηρίζει τις δηλώσεις των εργοδοτών για το εξαήμερο.

Επίσης η διάταξη προβλέπει ότι, οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, οφείλουν:

  • Να δηλώσουν αρχικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
  • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο, συνθήκη που θα ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα