"Χτύπημα" στην ελληνική οικονομία αναμένεται να επιφέρει το ενεργειακό σοκ όπως αναφέρει η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ότι οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης συνεπάγονται πιο μέτρια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2022 φέτος από το αναμενόμενο, ενώ αναμένεται μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 8,3% το 2021, όπως ανέμενε ο οίκος, περιμένοντας ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα συνεχιστεί φέτος, με την υποστήριξη της περαιτέρω ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου και την επιτάχυνση της ανάπτυξης χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, η Fitch έριξε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, στο 3,5% από 4,1% πριν, καθώς και του 2023, αναμένοντας πλέον 3,2%, εξαιτίας των ανατιμήσεων, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της ασθενέστερης ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μετά τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.
Έρευνες δείχνουν απώλεια της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ο οίκος τονίζει πως η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και το 11% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ελληνική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να διολισθήσει κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου έπεφτε 10%, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο κατανάλωσης.
Η Fitch επισημαίνει πως τα δημοσιονομικά της Ελλάδας το 2021 βελτιώθηκαν πάνω από το αναμενόμενο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έπεσε στο 7,4% του ΑΕΠ, αλλά περιμένει βραδύτερη μείωση του ελλείμματος το 2022–2023 από ό,τι προβλεπόμενο, εξαιτίας του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των κυβερνητικών μέτρων για την ενέργεια.
Επίσης αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί στο 4,8% φέτος και στο 3,1% το 2023, υπό την προϋπόθεση, για το επόμενο έτος, ότι η δημοσιονομική στήριξη για την ενέργεια θα παραμείνει. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης θα διαρκέσουν για 12 μήνες από τον Ιούλιο.
Για το δημόσιο χρέος, η Fitch υπογραμμίζει πως ο δείκτης διολίσθησε στο 193,3% στο τέλος του 2021, ενώ η εκτίμησή έκανε λόγο για 195%. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο δείκτης χρέους θα πέσει σε περίπου 182% έως το 2023, παρά τη βραδύτερη μείωση του ελλείμματος και ωθούμενη από την ονομαστική ανάπτυξη. Τα ταμειακά διαθέσιμα θα πέσουν σχεδόν 1,8% του ΑΕΠ το 2022.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά οι ελαφρυντικοί παράγοντες θα υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του και το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα παραμείνει σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Αναφορικά με τις αποδόσεις των ομολόγων αν αυξηθούν στο 4% (3,6% σήμερα), η Fitch θεωρεί ότι η σχέση τόκων-εσόδων το 2023 θα ήταν 5,9%, έναντι της προβλεπόμενης μέσης τιμής για τις χώρες με αξιολόγηση «BB» στο 9%. Το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμο, βοηθούμενο επίσης από την αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.