Χρηστικά

“Φρένο” και περιορισμοί στις εισπρακτικές των κόκκινων δανείων


Αυστηρότερους κανόνες και περιορισμούς στη δράση των εισπρακτικών εταιρειών βάζει ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με το “κυνήγι” οφειλετών κόκκινων δανείων και άλλων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Οι διατάξεις αυτές κωδικοποιήθηκαν με τον νόμο 5028/2023 και αποτελούν πλέον ισχυρή ασπίδα προστασίας για τους “κόκκινους” οφειλέτες, που υφίστανται συνεχείς οχλήσεις και γίνονται θύματα εκβιαστικών πρακτικών.

Στον Κώδικα ορίζεται ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών, ο οποίος είναι:

  • Να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα χρέη
  • Να διαπραγματεύονται μαζί τους για τους όρους αποπληρωμής, έχοντας σχετική εντολή και εξουσιοδότηση από τις τράπεζες ή τον όποιο πιστωτή

Περιορισμοί και απαγορεύσεις τίθενται στις πρακτικές που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι εισπρακτικές εταιρείες. Αναφέρεται ειδικότερα ότι

  • Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής πίεσης, με απειλές ότι κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία ή των οικείων του
  • Δεν επιτρέπεται σε υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιρειών να διενεργούν πράξεις οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο ασκούνται μόνο από δικηγόρους (π.χ έγγραφα πλειστηριασμού)

Οσον αφορά το συστηματικό “κυνήγι” των οφειλετών και τις οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία, ο νέος κώδικας προβλέπει τα εξής:

  1. Τηλεφωνήματα στο χώρο εργασίας του οφειλέτη απαγορεύονται  - εκτός αν ο ίδιος έχει δώσει αυτόν τον αριθμό ως μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας
  2. Η εισπρακτική μπορεί να τηλεφωνεί στον οφειλέτη μόνο τις εργάσιμες ημέρες και μόνον έως τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
  3. Απαγορεύεται στις εισπρακτικές να διαβιβάζουν σε άλλους – ακόμη και σε θυγατρικές τους εταιρείες - στοιχεία που αφορούν προσωπικά δεδομένα του οφειλέτη.

Σε περίπτωση παράβασης αυτών των κανόνων, στην εισπρακτική εταιρεία επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 500.000 ευρώ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί κατά της εισπρακτικής σε περίπτωση απειλής ή εκβίασης ή εξύβρισης

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα