Το φρυγαδέλι κατάγεται από τη Δυτική Ελλάδα και θεωρείται ο απόλυτος αλλά εξαιρετικά εύκολος στην παρασκευή του, πασχαλιάτικος (και όχι μόνο) μεζές.
Απαιτεί μόνο τέσσερα υλικά και άφθονη παγωμένη μπύρα, ούζο ή τσίπουρο για συνοδεία.
Το φρυγαδέλι φτιάχνεται ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, και στην Ήπειρο και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση όσους κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένες ταβέρνες, οι ιδιοκτήτες των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση να φτιάξει κανείς φρυγαδέλι. Χρειάζεται συκώτι αρνίσιο, κατσικίσιο ή από τράγο ή γίδα.
Επειδή δεν είναι και εύκολο να βρεθούν συκώτια από αμνοερίφια, μπορεί στην ανάγκη να χρησιμοποιηθεί και μοσχαρίσιο, το οποίο, βέβαια, υστερεί στη γεύση.
Η συνταγή του
Θα χρειαστούμε συκώτι, μπόλια, χοντρό αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση παραλληλόγραμμα 6-7 εκατοστά επί 2-3 εκατοστά και τα αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τη μπόλια, σε λωρίδες ίσες με το μέγεθος του συκωτιού και τυλίγουμε προσεκτικά τα κομμάτια. Αν το συκώτι κοπεί παραλληλόγραμμο, θα τυλίγεται πιο εύκολα, παρά αν έχει κοπεί σε κύβους.
Κατόπιν τα περνάμε στη σούβλα και το ψήνουμε, περίπου για ένα μισάωρο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς, αλλά το παρακολουθούμε.
Μόλις ψηθεί, βλέπουμε το λίπος να έχει σχεδόν λιώσει και τότε είναι η ώρα της απόλαυσης.
Καλή Ανάσταση!