Διεθνή

"Γάμος φιλίας": Η νέα τάση που αναδύεται στην Ιαπωνία


Μια συμβίωση βασιζόμενη σε αμοιβαία ενδιαφέροντα ή συμφέροντα και όχι σε ρομαντικά αισθήματα και ερωτική οικειότητα

Σε μια κοινωνία όπου οι παραδοσιακές έννοιες του γάμου είναι βαθιά ριζωμένες, μια νέα τάση αναδύεται στους νέους στην Ιαπωνία: ο «γάμος φιλίας», μια σχέση που αποφεύγει τη ρομαντική αγάπη και την ερωτική οικειότητα και βασίζεται στη συντροφικότητα και τα κοινά ενδιαφέροντα - ενίοτε και συμφέροντα.

Πρόσφατα στοιχεία από το Colorus, ένα ιαπωνικό πρακτορείο που ειδικεύεται στους φιλικούς γάμους, αποκαλύπτουν ότι περίπου το 1% των 124 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι πιθανοί υποψήφιοι για αυτήν την αντισυμβατική συμφωνία. Η τάση προσελκύει ένα ποικίλο φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ασεξουαλικών, ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων που είναι απογοητευμένοι από τις συμβατικές συζυγικές προσδοκίες.

Οι σύντροφοι σε τέτοιες ενώσεις είναι νόμιμα παντρεμένοι, αλλά παραιτούνται από τις συμβατικές πτυχές των ρομαντικών σχέσεων. Μπορεί να συγκατοικούν ή να διατηρούν χωριστές κατοικίες, επιλέγοντας τεχνητή γονιμοποίηση, εάν επιθυμούν παιδιά.

Πριν επισημοποιήσουν τον δεσμό τους, τα ζευγάρια συμμετέχουν σε λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τα καθημερινά πρακτικά θέματα- από τις προτιμήσεις των γευμάτων μέχρι την κατανομή των εξόδων - υπογραμμίζοντας την πραγματιστική φύση των γάμων φιλίας.

Παρά την απουσία παραδοσιακού ρομαντισμού, ο Colorus αναφέρει ότι περίπου το 80% αυτών των ζευγαριών κάνουν ικανοποιημένες ζωές και συχνά κάνουν παιδιά.

Σύμφωνα με τον Colorus, εκείνοι που έλκονται από τον γάμο φιλίας είναι συνήθως 32,5 ετών, οικονομικά σταθεροί και μορφωμένοι - ιδιότητες που συμβάλλουν στο άνοιγμα τους σε εναλλακτικά μοντέλα σχέσεων.

Η απήχηση είναι ιδιαίτερα έντονη για τους ασέξουαλ και τους ομοφυλόφιλους, για τους οποίους οι συμβατικές ρομαντικές σχέσεις μπορεί να μην έχουν απήχηση.

Η τάση υπογραμμίζει ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές στην Ιαπωνία, όπου πάνω από το 70% των ατόμων 30 ετών εξακολουθούν να θεωρούν τον γάμο ως στόχο ζωής, παρά τα αυξανόμενα ποσοστά παντρεμένων ζευγαριών που δεν αναφέρουν σεξουαλική δραστηριότητα.

Όλο και περισσότερο, τα άτομα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις όπως ο γάμος φιλίας για να επιτύχουν σταθερότητα για επαγγελματική ανέλιξη ή έγκριση από τους γονείς.

Ενώ οι γάμοι φιλίας περιστασιακά καταλήγουν σε διαζύγιο, προσφέρουν απτά οφέλη όπως φορολογικά πλεονεκτήματα και συντροφικότητα - ιδιαίτερα πολύτιμα σε μια κοινωνία όπου ο γάμος συχνά μεταφράζεται σε επιδόματα και κοινωνική έγκριση.

Πέρα από την Ιαπωνία, αυτή η αλλαγή παραδείγματος αντανακλάται παγκοσμίως, με τους νέους να εξερευνούν τη μη συμβατική δυναμική των σχέσεων. Η συμβίωση μεταξύ στενών φίλων αυξάνεται στην Κίνα αλλά και στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα