Διεθνή

Gen Z-ers πωλούν τα προσωπικά τους δεδομένα για $50 τον μήνα - Και το θεωρούν καλό deal...


Η αγορά δεδομένων αποκτά νέο "βασιλιά";

Αντί για Σαββατιάτικα μεροκάματα και πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων στο internet, η νέα γενιά βρήκε μια εντελώς διαφορετική παράλληλη δουλειά: να πουλά τα προσωπικά της δεδομένα. Και μάλιστα, με αντάλλαγμα μόλις 50 δολάρια τον μήνα.

Η εφαρμογή Verb.AI, που ανέπτυξε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Generation Lab, προσφέρει αμοιβή στους νέους για τον χρόνο που περνούν σκρολάροντας στα κινητά τους. Με δεδομένο ότι οι νέοι της Gen Z περνούν σχεδόν επτά ώρες την ημέρα στις οθόνες τους, το μοντέλο φαίνεται να απευθύνεται στο πιο «συνδεδεμένο» κοινό που υπήρξε ποτέ.

Η λογική είναι απλή: οι χρήστες εγκαθιστούν έναν ψηφιακό καταγραφέα που παρακολουθεί τι βλέπουν, τι αγοράζουν και τι ακούνε. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Verb δημιουργεί ένα ψηφιακό «δίδυμο» κάθε χρήστη, που αποθηκεύεται σε μία κεντρική βάση.

Στη συνέχεια, εταιρείες μπορούν να «συνομιλήσουν» με αυτά τα προφίλ μέσω μιας διεπαφής παρόμοιας με το ChatGPT, αντλώντας πληροφορίες για τις καταναλωτικές συνήθειες με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι σε μια αίθουσα γεμάτη συμμετέχοντες focus group.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία στο ενημερωτικό της υλικό:

«Για δεκαετίες, η έρευνα αγοράς ήταν σαν ένας γιατρός που ρωτά τον ασθενή να περιγράψει τα συμπτώματά του. Η Verb είναι η μαγνητική τομογραφία».

Ο ιδρυτής και CEO της Generation Lab, Cyrus Beschloss, δεν μασά τα λόγια του:

Οι εταιρείες αποσπούν δεδομένα χρηστών χωρίς να τους αποζημιώνουν δίκαια. Πιστεύουμε ότι οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι δεδομένα παρέχουν και να νιώθουν καλά με την ανταμοιβή που λαμβάνουν.

Η Generation Lab, που ιδρύθηκε το 2016 και εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αριθμεί σήμερα έξι υπαλλήλους, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της. Το timing μοιάζει ιδανικό: η παγκόσμια αγορά διαμεσολαβητών δεδομένων προβλέπεται να εκτοξευθεί από 389,7 δισ. δολάρια το 2024 στα 561,5 δισ. το 2029.

Στο πλαίσιο αυτό, η Verb προσφέρει στους χρήστες της τουλάχιστον 50 δολάρια μηνιαίως, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους. Για τη Gen Z, που τα κάνει αυτά ούτως ή άλλως, πρόκειται για μια συμφωνία που ακούγεται απόλυτα λογική.

Και πράγματι, το 88% των νέων της Gen Z δηλώνει πρόθυμο να μοιραστεί προσωπικά δεδομένα με εταιρείες κοινωνικών δικτύων, εφόσον υπάρχει ένα ξεκάθαρο αντάλλαγμα, είτε χρηματικό, είτε με τη μορφή πιο «έξυπνων» αλγορίθμων, σύμφωνα με μελέτη της Euromonitor International (2022).

Συγκριτικά, μόνο το 67% των μεγαλύτερων ηλικιών αισθάνεται ανάλογα (αν και στην πραγματικότητα όλοι ήδη παρέχουμε τα δεδομένα μας δωρεάν...)

Η γενιά αυτή ωστόσο είναι γεμάτη αντιφάσεις: ενώ δείχνει μεγαλύτερη ελαστικότητα απέναντι στην ψηφιακή παρακολούθηση, ταυτόχρονα κρύβει καλύτερα τα ίχνη της. Οι Gen Zers καθαρίζουν τα cookies, χρησιμοποιούν ανώνυμους browsers και κρυπτογραφούν τις επικοινωνίες τους διπλάσιες φορές σε σχέση με άλλες γενιές.

Και πάλι, είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν με τη φράση: «Δεν με ενοχλεί να με παρακολουθούν ιστότοποι ή εφαρμογές», όπως έδειξε έρευνα της Malwarebytes το 2023.

Το πόσο «χαλαρή» είναι η στάση τους απέναντι στην προστασία των δεδομένων φάνηκε ξεκάθαρα με την υπόθεση TikTok. Χιλιάδες χρήστες ξεκίνησαν το χιουμοριστικό trend "Goodbye to My Chinese Spy" (Αντίο στον Κινέζο κατάσκοπό μου), "τρολάροντας"  την πιθανότητα απαγόρευσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ με βίντεο με μηνύματα όπως:

Στέλνω ένα πακέτο δεδομένων στον Σι Τζινπίνγκ, γιατί με φρόντισε περισσότερο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

ή

Στον (υποτιθέμενο) Κινέζο κατάσκοπό μου: κανείς δεν με ξέρει όπως εσύ, μωρό μου

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Axios, «το να πουλάς τα δεδομένα σου, είναι το νέο να πουλάς το πλάσμα του αίματός σου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα