Πολιτική

Γιατί η συντριβή των κινεζικών μετοχών δεν απειλεί την παγκόσμια οικονομία


Οι 5 παράγοντες που δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος

Η συντριβή των κινεζικών μετοχών και οι δονήσεις που έγιναν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησαν τους αναλυτές να συγκεντρώσουν τη προσοχή στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές.

Ένα στοιχείο, για παράδειγμα, δείχνει ότι εισέρευσαν στα αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών 41 δισ. δολ. το 2015, σύμφωνα με το Institute of International Finance. Οι εισροές αυτές είναι πολύ λίγες αν συγκριθούν  με τα 276 δισ. που είχαν εισέρρεαν ετησίως τα έτη 2009-2014. Αυτό δείχνει ότι ήδη οι διαχειριστές είχαν δει τα σημάδια της υπερτίμησης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστέψει κανείς ότι στην πραγματικότητα, οι ρευστοποιήσεις στην αγορά της Κίνας δεν είναι τόσο καταστροφικές. Ιδού πέντε παράγοντες που δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος για τις αμερικανικές μετοχές και την παγκόσμια οικονομία. 

1. Οι ΗΠΑ έχουν αντισώματα

Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ φέτος, και κυρίως από το γεγονός ότι η συντριβή των τιμών του πετρελαίου προκαλεί όλεθρο στις εγχώριες εταιρείες ενέργειας. 

Κατά τα άλλα όμως, τα προβλήματα στην Κίνα δεν επιδεινώνουν απαραίτητα τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Η Αμερική ένα ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, έτσι η Κίνα εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ απ’ όσο οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα.

Η Citigroup εκτιμά ότι μόνο το 0,7% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει άμεση έκθεση στην Κίνα. Οπότε δεν χρειάζεται μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάδοσης από την επιβράδυνσή της.

2. Η ωρίμανση της Κίνας δεν αποτελεί έκπληξη

Είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν ο "επίσημος" ρυθμός ανάπτυξης κατά 7% στην Κίνα πέρυσι είναι αλήθεια ή  όχι.  Αλλά δεν είναι απαραίτητο να βλέπουμε ως καταστροφική μια  επιβράδυνση στην Κίνα δεδομένου ότι με πολλούς τρόπους η χώρα έχει μετακινηθεί από το "στάτους" της αναδυόμενης οικονομίας. Το 2014 η κινεζική οικονομία ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία σε «πραγματικές» συνθήκες αγοράς. 

Και ενώ η Κίνα εξακολουθεί να είναι το Νο 2 πίσω από την Αμερική όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ, προβλέπεται να ξεπεράσει την Αμερική σε μια δεκαετία. Μόνο από αυτό θα πρέπει να αναμένεται κάποια σοβαρή αναστάτωση στις αγορές κεφαλαίων και οικονομικών κανόνων. Αυτό όμως είναι κάτι φυσιολογικό και όχι καταστροφή. 

3. Δεν είναι η πρώτη συντριβή της Κίνας

Ενώ η κίνηση των μετοχών μοιάζει «επική» από τα κάτω προς τα πάνω και στη συνέχεια σημαντικές διορθώσεις υπήρξε στην πραγαμτικότητα μια μεγάλη άνοδος.  Δείτε στο διάγραμμα το τεράστιο κύμα ανόδου το 2006 και το 2007. Στη συνέχεια, το 2008 υπήρξε μεγάλη πτώση και αργότερα μεγάλη άνοδος στα τέλη του 2014 και το 2015.

4. Οι εξελίξεις με το γουάν είναι θετικές

Το αδύναμο γουάν είναι μια σοβαρή ανησυχία και προκαλεί φόβους για φυγή κεφαλαίων από την περιοχή. Το Πεκίνο έχει κάνει κινήσεις για την «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής. Αυτό ξεκίνησε μήνες πριν, καθώς η Κίνα επέτρεψε μια πιο ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος, και πολλοί ειδικοί προέβλεψαν μια σημαντική υποτίμηση - 10% ή περισσότερο.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι πράγματι στήριξαν το νόμισμα μετά τη φυγή κεφαλαίων αλλά το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η άμβλυνση της χειραγώγησης του νομίσματος.  

5. Οι μετοχές δεν είναι το ίδιο με την πραγματική οικονομία

Μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τυχόν «ανώμαλη προσγείωση» στην Κίνα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διαχωρίσει κανείς τη χασούρα των hedge funds από τον πραγματικό πόνο στην οικονομία. 

Οι κινεζικές μετοχές δεν είναι βαθιά συνδεδεμένες με το μέλλον των καταναλωτών, όπως είναι στις ΗΠΑ, όπου τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, και άλλα οχήματα συνδέονται στενά με την αγορά μετοχών. Μόνο ένας στους 30 ανθρώπους στην Κίνα κατέχει μετοχές, σύμφωνα με τον Mark Williams της Capital Economics.

Φυσικά, αν η κρίση εξαπλωθεί στις αξίες των ακινήτων - ή, ακόμη χειρότερα, σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν τα εργοστάσια και να απολύσουν εργαζομένους, τότε πρόκειται για μια διαφορετική ιστορία. Αλλά μην συγχέετε ένα ατύχημα στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας με μια συντριβή στην οικονομία η οποία γράφεται με κεφαλαία γράμματα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις