«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τα κατάφερε», ανέφερε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ομιλία του. «Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι η Κομισιόν είχε πολλά άλλα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί, εγώ όμως πιστεύω ότι καλώς κάναμε και ασχοληθήκαμε. Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει μέλλον και πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Γιούνκερ.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση στα πλαίσια της ζώνης Σένγκεν, προειδοπoιώντας ότι όποιος «σκοτώσει» τη Σένγκεν θα βλάψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και θα δημιουργήσει υψηλή ανεργία.
«Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζόμενων, χωρίς την ελευθερία στα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες, το ευρώ δεν έχει νόημα» πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Το ίδιο ισχύει για τον σύνδεσμο μεταξύ Σένγκεν, ελευθερίας κίνησης και εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να ‘’σκοτώσει’’ τη Σένγκεν, τότε εν τέλει, αυτό που θα κάνει είναι να ‘’τελειώσει’’ και την ενιαία αγορά».
Ο πρόεδρος της Κομισίον σημείωσε ότι η δημιουργία των hot spots προχωράει στην Ελλάδα και πρέπει να προχωρήσουν οι συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες και το συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει την λίστα ασφαλών τρίτων χωρών «αντί να κάνει κριτική».
Την άνοιξη πρέπει να προταθεί ένα νέο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ
Εξήγησε δε ότι “οι συνοριακοί έλεγχοι, για παράδειγμα, μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κόστισαν ήδη 300 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι πετάνε το μπαλάκι στον άλλο. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα. Φανταστείτε ότι στο σύνολο των μεταφορών το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, αν τη Σένγκεν καταρρεύσει. Η καταστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομία θα είναι τεράστια. Η κοινή αγορά θα είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει».
Ο Γιούνκερ ενημέρωσε πως η Κομισιόν προχωράει στη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και πως την άνοιξη θα πρέπει να προταθεί ένα νέο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ, σε αντικατάσταση της συνθήκης του Δουβλίνου. Με το σύστημα αυτό, ο μετανάστης δεν θα μπορεί να διαλέξει πού θα τοποθετηθεί, αλλά θα έχει δικαιώματα εργασίας.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο, ύψους 300 δισ. ευρώ, της Κομισιόν, που στόχο έχει την ενίσχυση των επενδύσεων σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ήδη 81.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται από τα κεφάλαια.