Με Άποψη

Η δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και ο εφιάλτης του κορονοϊού


Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλύσεων υποστηρίζει ότι το 2023 θα είναι έτος επιβράδυνσης για την παγκόσμια οικονομία. Για την Ευρωζώνη το… ποντάρισμα είναι all in στην ύφεση, με την ελληνική οικονομία να αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει το απότομο και παρατεταμένο φρενάρισμα της ανάπτυξής της. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι το 2023 η παγκόσμια οικονομία θα μετρήσει τις πληγές που της άφησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο επίμονος πληθωρισμός. 

Η συνέχιση και ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που θα σηματοδοτήσει και την παράταση της ενεργειακής κρίσης, πλήττοντας ξανά και καίρια την Ευρώπη, αποτελεί αιτία ανησυχίας. Η ξεκάθαρη επιλογή των κεντρικών τραπεζών, όπως της EKT και της Fed, να «χτυπήσουν» τον πληθωρισμό μέσω της συνέχισης των αυξήσεων στα βασικά τους επιτόκια και το 2023, δυσχεραίνει το έργο δανεισμού χωρών και επιχειρήσεων, ακριβαίνοντας παράλληλα το χρήμα. Τα παραπάνω, όμως, είχαν περιγραφεί, είχαν αναλυθεί και αποτελούσαν μέρος των σεναρίων που παρουσίασαν φορείς, θεσμοί και ειδικοί ενόψει της επόμενης χρονιάς. Τα οικονομικά επιτελεία, λαμβάνοντας ως γνώμονα και την πιο.. δυσμενή πτυχή των εν λόγω σεναρίων, έθεσαν στόχους και κατευθύνσεις για το 2023.

Αναδύεται, όμως τις τελευταίες ημέρες, ένας εφιάλτης από το πρόσφατο παρελθόν, που έχει την ισχύ να ανατρέψει πλήρως, να κάνει φύλλο και φτερό κάθε σχεδιασμό και στρατηγική, εάν και εφόσον «γιγαντωθεί» και πάλι. Μια νέα πανδημική έξαρση του κορονοϊού, με «πηγή» και πάλι την Κίνα, από όπου τα μηνύματα που έρχονται είναι εξόχως ανησυχητικά. Η υγειονομική κατάσταση στην ασιατική χώρα οξύνεται διαρκώς και η παγκόσμια ανησυχία «χτυπάει» κόκκινο.

Η παγκόσμια κοινότητα είχε κλειδώσει στο «ντουλάπι» της λήθης, το σενάριο αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχοντας υποτιμήσει όπως φαίνεται τις αντοχές του ιού και τη δυναμική του κινδύνου.  Μια νέα έξαρση της πανδημίας που θα ξέφευγε και πάλι από τα όρια της Κίνας, θα προκαλούσε τεράστιο μακροοικονομικό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη, μπλοκάροντας τις αλυσίδες του εφοδιασμού στον πλανήτη.

Συναγερμός στην Ευρώπη - Ψύχραιμες, προς ώρας, οι αγορές

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημάνει συναγερμός, η Κομισιόν συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να αναλυθούν τα νέα δυσχερή δεδομένα που έρχονται από την Κίνα. Προς ώρας οι διεθνείς αγορές… αρνούνται να πανικοβληθούν, τηρώντας ψύχραιμη στάση, αναμένοντας κυρίως περισσότερες πληροφορίες-διευκρινήσεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κίνα.

Ο σπόρος της ανησυχίας, όμως, έχει ξανά φυτευτεί όχι μόνο σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και σ’ ό,τι αφορά στον μέγιστο αντίκτυπο που έχει η απειλή του κορονοϊού για τις οικονομίες και τις αγορές. Σε συνδυασμό με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και τον υφεσιακό «μανδύα» που ήδη καλύπτει την παγκόσμια οικονομία, η συνθήκη που διαμορφώνεται για το 2023, βρίθει από μαύρες σκιές και εστίες αμφιβολίας.

Νώντας Βλάχος
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα