Χρηστικά

Η εξέγερση των λογιστών για το Ε3 φέρνει παράταση


Θα δοθεί περιθώριο τουλάχιστον έως το 30 Ιουνίου για να υποβληθούν το Ε3 και η αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιδότησης των παγίων δαπανών και την ταυτόχρονη υποβολή του εντύπου Ε3 ανακοινώνει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών μετά το απίστευτο χάος που προκάλεσαν οι ασφυκτικές προθεσμίες και τις ισχυρές αντιδράσεις των λογιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως την 30η Ιουνίου και εκτιμάται ότι μια ικανή παράταση θα ήταν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο για τους λογιστές-φοροτεχνικούς που αναλαμβάνουν την υποβολή των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών εντύπων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιδότησης των παγίων δαπανών, ορίστηκε με την υπουργική απόφαση μέχρι την 17η Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, η απόφαση προέβλεπε και την υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, έως την ίδια ημερομηνία προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία της αίτησης και της φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο η υποχρέωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για να λάβουν την ειδική κρατική ενίσχυση, επιβλήθηκε χωρίς να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μεταξύ άλλων:

  • Δεν είχε εκδοθεί το έντυπο Ν που υποβάλουν οι επιχειρήσεις.
  • Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη τις βεβαιώσεις που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες οι επιχειρήσεις κατέβαλαν μέσα στο 2020, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμφωνία με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ των ποσών των εισφορών που πρέπει να εκπέσουν φορολογικά από τα ακαθάριστα των επιχειρήσεων.
  • Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (οι ΜΥΦ) για το 2020, καθώς η προθεσμία για τις διορθώσεις των καταστάσεων αυτών λήγει στις 18 Ιουνίου.

Ημίμετρα από το ΥΠΟΙΚ

Το ΥΠΟΙΚ κατάλαβε το «γκάφα» του, από τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών την περασμένη Κυριακή και το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται η υποβολή της πλήρους φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3 κ.λπ.), αλλά, ειδικά για την περίσταση, μπορεί να υποβληθεί μόνο το Ε3.

Ωστόσο οι λογιστές τονίζουν ότι ούτε αυτό είναι εφικτό, καθώς αδυνατούν σε διάστημα 16 ημερών να προλάβουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες έντυπα Ε3 και τις αιτήσεις για τη λήψη της επιδότησης των παγίων δαπανών.

Επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και θεωρεί μη εφαρμόσιμη την σχετική απόφαση, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας, για μια σειρά λόγους που καταγράφει.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 και πως η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί, όπως, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο αυτό το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό, αλλά το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περίπτωση να χορηγηθεί παράταση τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου ή και μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα