Οικονομία

Η Ελλάδα τεστάρει τις αγορές - Πυρετός για το νέο ομόλογο- Κλειδί η απόδοση


Καθοριστική για τη διαμόρφωση κλίματος και τη ροή κεφαλαίων σε ελληνικά χρεόγραφα και μετοχές θα είναι η έκβαση του νέου εγχειρήματος προσφυγής της χώρας στις χρηματαγορές, που βρίσκεται σε εξέλιξη με την έκδοση  10ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει, οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο.

Πρωταρχικός στόχος του εγχειρήματος δεν είναι η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών – οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο – αλλά να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές και  μπορεί να δανεισθεί μακροπρόθεσμα με «λογικό» κόστος.

Η έκδοση θα υπερκαλυφθεί στο πολλαπλάσιο, καθώς υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ οι τρεις  αμερικανικοί και  τρεις ευρωπαϊκοί οίκοι που είναι ανάδοχοι της έκδοσης, είχαν ήδη εξασφαλίσει την κάλυψη  πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών.

Βασικό κριτήριο επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος θα είναι το κόστος δανεισμού -  ποια θα είναι η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, η οποία θα διαμορφωθεί βάσει των προσφορών.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης και ο ΟΔΔΗΧ όρισαν πλαφόν 4,125% - δηλαδή δεν μπορούν να υποβληθούν προσφορές  για υψηλότερη απόδοση.

Το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και οι υποβληθείσες προσφορές οδηγούν στην εκτίμηση ότι η απόδοση θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα.

Σχεδιάζοντας τη νέα έξοδο στις αγορές το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ανέμενε ή προέβλεπε ότι το κόστος δανεισμού θα διαμορφωνόταν περί το 3,85%. Η διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη πιο χαμηλή απόδοση.

Σ’ αυτό συνηγορεί  το γεγονός ότι η χώρα αφ’ ενός δεν ζητά να δανεισθεί μεγάλο ποσό και αφ’ ετέρου δεν το χρειάζεται.  Απλώς «τεστάρει» τις αγορές και… υπενθυμίζει την παρουσία της.

Επισημαίνεται ότι  οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά  υποχωρούν συνεχώς τους τελευταίους μήνες.
Του 10ετούς έπεσε μάλιστα σε χαμηλό 13 ετών(!) – στα επίπεδα Ιανουαρίου 2016, όταν η Ελλάδα ήταν στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Σήμερα κινείται  κοντά στο 3,67%, έχοντας ελαφρώς ανακάμψει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα