Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η επέμβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συριακή μεθόριο καθώς απέκτησε την απαραίτητη πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό έχει αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψής του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά της ISIS. Μετά απ΄όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδάς για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα θα εντείνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια και θα αποκτήσει χώρο με στόχο να επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας ζώνης ασφάλειας μέσα στη συριακή μεθόριο, η οποία είναι κορυφαία τουρκική επιδίωξη στην περιοχή.
Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ. Ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος την ισχυρή έκρηξη στο Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μαλτέπε και εγκλωβίστηκαν εργάτες. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 15, ανάμεσά τους Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες. Τα στοιχεία που διαρρέονται δείχνουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει άμεσα το γεγονός “πράξη πολέμου” και θα ξεκινήσει αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος. Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας καθώς η ISIS υποχωρεί υπό την πίεση των επιθέσεων από τη Ρωσία και τη Γαλλία. Παράλληλα όμως η Τουρκία επιθυμεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.
Αν τελικά η Τουρκία επέμβει στην περιοχή θα δρουν επισήμως συνολικά τέσσερις ξένες δυνάμεις: Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Ανεπισήμως στο έδαφος της Συρίας και υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας βρίσκονται δυνάμεις επιλέκτες δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ. Από πολύ κοντά παρακολουθεί την κατάσταση και το Ισραήλ, το οποίο, όπως αναφέρεεται έχει αποστείλει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.
Πολλά θα κριθούν ωστόσο από τη στάση των ΗΠΑ και του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρώτος -με τη στάση του- συναίνεσε σιωπηρά στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ενώ λόγο θα έχουν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν αντιτίθενται στις κινήσεις του Πούτιν.