Στον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό προορισμό για νέες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως εξελίσσεται φέτος το Χονγκ Κονγκ, ξεπερνώντας Nasdaq και Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Η χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ καταγράφει φέτος εντυπωσιακή ανάκαμψη, αφήνοντας πίσω μια περίοδο στασιμότητας που ακολούθησε την πανδημία και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, η αξία των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατά οκτώ φορές, φτάνοντας τα 14 δισ. δολάρια, έναντι μόλις 1,8 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Πρόκειται για τη δυναμικότερη επίδοση από το 2021, γεγονός που φέρνει την ασιατική μητρόπολη σε θέση ισχύος έναντι της Wall Street, καθώς Nasdaq και NYSE αντιμετωπίζουν επιβράδυνση στον ρυθμό των IPOs.
Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το Χονγκ Κονγκ αποδίδεται σε ένα πολύπλοκο μείγμα παραγόντων, από τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Πεκίνου και τις ανησυχίες για διαγραφές από τις ΗΠΑ, έως τη στρατηγική εξωστρέφειας των κινεζικών εταιρειών.
Ρυθμιστικά και πολιτικά εφαλτήρια
Το 2023, οι κινεζικές Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή σειρά μέτρων που στοχεύουν στη διευκόλυνση των εισαγωγών στο Χονγκ Κονγκ από τεχνολογικές και καινοτόμες εταιρείες της ενδοχώρας. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας επέτρεψε εκ νέου την offshore εισαγωγή εταιρειών με υψηλή κεφαλαιοποίηση, γεγονός που ξεκλείδωσε ένα «κύμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων, το κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω όταν ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του τον Φεβρουάριο, κάλεσε την επιχειρηματική ελίτ της χώρας να συμβάλει ενεργά στην τόνωση της ανάπτυξης, δείχνοντας ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η άνοδος των κινεζικών μετοχών τον Σεπτέμβριο και η έκρηξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με αφορμή το λανσάρισμα του ισχυρού αλλά προσιτού μοντέλου DeepSeek, αναδιαμόρφωσαν τη ρητορική γύρω από την ικανότητα της Κίνας να καινοτομεί και να ανταγωνίζεται διεθνώς. Ο δείκτης Hang Seng έχει ήδη σημειώσει άνοδο άνω του 21% από την αρχή του έτους, συγκαταλεγόμενος στους κορυφαίους διεθνώς.
Ρευστότητα και «διψασμένοι» επενδυτές από την ενδοχώρα
Κομβικό ρόλο στην αναθέρμανση της αγοράς του Χονγκ Κονγκ έχει διαδραματίσει η μαζική συμμετοχή επενδυτών από την ενδοχώρα, μέσω του προγράμματος Stock Connect. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από την Κίνα κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας τη ρευστότητα και φτάνοντας να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου της αγοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC.
Η απόδοση του CSI 300 στην Κίνα παραμένει σχεδόν στάσιμη (+0,2% από την αρχή του έτους), ωθώντας τους εγχώριους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αποτιμήσεις έχουν εξομαλυνθεί και η συναλλαγματική ευελιξία είναι μεγαλύτερη.
Διπλές εισαγωγές και «σχέδιο Β»
Ιδιαίτερη ώθηση έχουν δώσει οι εταιρείες που προχωρούν σε δευτερεύουσα εισαγωγή (secondary listing) στο Χονγκ Κονγκ, ως «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στην πιθανότητα αμερικανικής διαγραφής. Η Contemporary Amperex Technology (CATL), εισηγμένη στη Σενζέν, προχώρησε τον Μάιο σε δημόσια εγγραφή άνω των 5 δισ. δολαρίων, την μεγαλύτερη του είδους διεθνώς για φέτος.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Wind Information, πάνω από 40 από τις περίπου 200 εταιρείες που βρίσκονται στο pipeline του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ είναι ήδη εισηγμένες στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, αρκετές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό, όπως οι Mixue και Guming στον κλάδο των ροφημάτων ή η Caocao στις υπηρεσίες ride-hailing, επιλέγουν την πρωτογενή εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ, αξιοποιώντας τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της αγοράς.
Ο νέος ρόλος του Χονγκ Κονγκ στη γεωοικονομική σκακιέρα
Η σταδιακή μετατόπιση της κινεζικής βιομηχανίας προς τις αγορές του εξωτερικού, τόσο για λόγους επέκτασης, όσο και λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ, καθιστά το Χονγκ Κονγκ πύλη διεθνούς άντλησης κεφαλαίων. Επιπλέον, η αγορά θεωρείται πιο ανεκτική και φιλόξενη προς καινοτόμους κλάδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ψηφιακή κατανάλωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Χονγκ Κονγκ δεν λειτουργεί απλώς ως εναλλακτική λύση στην Wall Street, αλλά ως στρατηγική πλατφόρμα γεωοικονομικής αναβάθμισης για τις κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις.
Η αναγέννηση της χρηματιστηριακής αγοράς του Χονγκ Κονγκ αποτυπώνει όχι μόνο μια τεχνική επιστροφή της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης, αλλά και μια βαθύτερη μετατόπιση στην παγκόσμια οικονομική ισορροπία. Καθώς η Κίνα επιδιώκει την τεχνολογική αυτάρκεια και τη γεωοικονομική διαφοροποίηση, το Χονγκ Κονγκ εξελίσσεται σε καίριο σύνδεσμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενισχύοντας τον ρόλο του ως κορυφαίου κόμβου για τις δημόσιες εγγραφές του μέλλοντος.