Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αιματηρή «εξυγίανση» -Μαχαίρι στο προσωπικό, μαστίγιο σε οφειλέτες


Αποχωρήσεις 6.000 εργαζομένων έως το 2022. Τέλος οι εκπτώσεις στα τιμολόγια

Υποχρεωμένη από τους Κανονισμούς  της ΕΕ και τις συμφωνίες με τους δανειστές να προχωρήσει σε «αυτοχειριασμό», περιορίζοντας το μερίδιο της στην ελληνική αγορά κατά 50% προς όφελος  των ανταγωνιστών  της, η ΔΕΗ αναγκάζεται να εφαρμόσει «σχέδιο σωτηρίας» για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της.

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον οίκο McKinsey προβλέπει δραστική μείωση προσωπικού, περιστολή των εκπτώσεων στα τιμολόγια, κυνήγι οφειλετών για την είσπραξη  των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και επέκταση των εργασιών της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές, στις λιανικές πωλήσεις φυσικού αερίου και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

Μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα θα αποτελέσει βέβαια η προτεινόμενη μείωση προσωπικού, η οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις και οξύτατες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Το σχέδιο της McKinsey που διέρρευσε στον Τύπο προβλέπει ότι το προσωπικό του ομίλου (ΔΕΗ, ΔEΗ Ανανεώσιμες και ΔΕΔΔΗΕ)  που είναι τώρα 17.519 άτομα, θα μειωθεί περίπου κατά 6.000  την επόμενη τετραετία – μέχρι το 2022.

Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται βέβαια να απολυθούν. Οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν  από τη ΔΕΗ, με εθελουσία έξοδο, με συνταξιοδότηση  ή μετακινούμενοι σε μονάδες που θα πουληθούν σε ιδιώτες.
Θα χάσουν τη δουλειά τους μόνον 1.000 συμβασιούχοι, των οποίων δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις.

Ειδικότερα, στο σχέδιο μείωσης του προσωπικού προβλέπεται ότι:

  • Περίπου 2.000 εργαζόμενοι θα  αποχωρήσουν με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
  • Αλλοι 1.000 θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 4ετία, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα χρόνια εργασίας και τα όρια ηλικίας
  • 1.300 εργαζόμενοι που απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, θα ανήκουν στις ιδιωτικές εταιρείες που θα τις αγοράσουν
  • Για 1.000 συμβασιούχους δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις
  • Περίπου 500 άτομα θα αποχωρήσουν με τη διακοπή λειτουργίας ή την πώληση άλλων λιγνιτικών σταθμών.

Με αυτές τις μειώσεις προσωπικού η ετήσια μισθολογική δαπάνη της ΔΕΗ - που είναι τώρα 820 εκατ. ευρώ - θα περιορισθεί κατά  280 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις σε τιμολόγια και δραστηριότητες

Παρεμβάσεις όμως αναμένονται και στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με σημαντικότερες και επαχθέστερες την κατάργηση των εκπτώσεων συνέπειας 15% και ενδεχομένως και της προπληρωμής 6%.

Αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την αύξηση των εσόδων της  εταιρείας. Ευνοεί όμως εμμέσως και τις ανταγωνίστριες ιδιωτικές εταιρείες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέχουν τέτοιες εκπτώσεις.

Δεν είναι όμως αρκετό για να αυξήσει  η ΔΕΗ τα έσοδα της σε ικανοποιητικό ποσοστό.  Κίνηση κομβικής σημασίας κρίνεται η δραστηριοποίηση της επιχείρησης σε νέους τομείς λιανικής, προκειμένου να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων και ρευστότητας. 

Στο σχεδιαμό προβλέπεται επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε ευρεία γκάμα ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων (π.χ. double play στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης).

Ρευστό από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μείζον ζήτημα αποτελούν και οι ανείσπρακτες οφειλές που ανέρχονται στα περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατηγικό σχέδιο, έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης του 1 δισ. ευρώ στο τέλος της πενταετίας.

Μάλιστα η ΔEΗ έχει αναθέσει σε κοινοπραξία εισπρακτικών εταιριών την αποστολή -κυνήγι των οφειλετών.

Ωστόσο, οι προσεγγίσεις των εισπρακτικών φέρεται να έχουν εξατομικευμένο χαρακτήρα, αφού το προφίλ του κάθε οφειλέτη κρίνει και την αντιμετώπισή του εκ μέρους της επιχείρησης προκειμένου η οφειλή να διευθετηθεί με τον πλέον επωφελή και για τις δύο πλευρές διακανονισμό.

Στο σχέδιο της McKinsey  αποτυπώνεται και το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ με τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Επισημαίνεται ότι οι υποχρεώσεις είναι 8πλάσιες από τα ετήσια λειτουργικά κέρδη. Η αναλογία αυτή είναι πιθανόν να χειροτερεύσει αν δεν ληφθούν μέτρα, καθώς τα έσοδα της ΔΕΗ θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια, λόγω αναγκαστικής συρρίκκνωσης του μεριδίου της στην αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις