Με την Αττική να βρίσκεται στα πρόθυρα νέου lockdown, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους αποτροπής των χιλιάδων λουκέτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα το πρωί (20/9) στον ANT1 έκανε γνωστό ότι εξετάζεται επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιοχών, στις οποίες επιβάλλεται lockdown να μην επιστρέφουν μέρος των φθηνών κρατικών δανείων (επιστρεπτέα προκαταβολή).
Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για το μέτρο (ποσοστό που θα χαριστεί, όροι κλπ), που πάντως δείχνει ότι το ενδεχόμενο τοπικών lockdown είναι πολύ πιθανό, ο Θ. Σκυλακάκης αναγνώρισε πως επιχειρήσεις των ιδιαιτέρως πληττόμενων κλάδων θα έχουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης των υποχρεώσεών τους.
Χαρακτηριστικά, για την βαριά πληττόμενη εστίαση, τελευταία ανάλυση της Εθνικής τράπεζας εκτιμά ότι η τεράστια πτώση τζίρου δημιουργεί πρωτοφανείς ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και ότι μεγάλο μέρος των αναγκών για ρευστότητα θα μείνουν ακάλυπτες.
Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, για να καλυφθεί η πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου, φθάνουν το 55% των πωλήσεων. Δηλαδή, σε μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ, ανοίγει μια «μαύρη τρύπα» 55.000 ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί για να αποφύγει τα χειρότερα, ακόμη και το λουκέτο.
Ο γ΄κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Υπενθυμίζεται, ότι αύριο (21 Σεπτεμβρίου) λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον γ' κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί, ώστε να ανέλθει περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των τριών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Στον γ΄κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται επίσης δυνατότητα συμμετοχής σε:
- μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),
- ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο,
- ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.
Οι όροι επιστροφής
Οι όροι επιστροφής των κρατικών δανείων, βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης είναι οι εξής:
- Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως
- Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
- Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.