Ελλάδα

Επί τάπητος η προσέλκυση επενδυτών για τους υδρογονάνθρακες


Οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το βάθος του νερού ξεπερνά τα 2.000 μέτρα και οι επερχόμενες έρευνες στα ελληνικά ύδατα σε βάθη παρόμοια και μεγαλύτερα, θα αναδείξουν την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας σε θέματα γεώτρησης, ασφάλειας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς μιλώντας σε εκδήλωση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά «σε συνέχεια της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο και μετά την ολοκλήρωση του έργου του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, η έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, μαζί με το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού East Med συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα ως μία από τις πλέον σημαντικές γεωστρατηγικές περιοχές».

Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων τόνισε πως «από το 2016, η ΕΔΕΥ έχει οργανώσει την τεχνική και οικονομική δομή της για να ανταποκριθεί στην αποστολή της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση των υπαρχόντων υποχρεώσεων των εντολοδόχων εταιρειών, όπως και τη διαπραγμάτευση των νέων παραχωρήσεων προς όφελος του Ελληνικού κράτους. Την τρέχουσα περίοδο και για τους επόμενους μήνες η ΕΔΕΥ θα εντείνει το πλάνο προώθησης και προσέλκυσης επενδυτών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε πέντε νέες θαλάσσιες περιοχές στο νότιο Ιόνιο και νότια της Κρήτης».

Παρουσιάζοντας τη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπύρος Μπέλλας και το στέλεχος Βασιλική Κοσμίδου τόνισαν ότι «στο δυτικό/κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος, νότια και δυτικά των θαλάσσιων περιοχών παραχώρησης που απονεμήθηκαν φέτος, υπάρχει μια μεγάλη και γεωλογικά ενδιαφέρουσα θαλάσσια έκταση που δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί».

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη μέρα της εκδήλωσης ο κ. Μπασιάς είχε τονίσει πως από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα