Διεθνή

Ελβετία: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα πως είναι έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον Ιρανό ομόλογό τους Αμπάς Αραγτσί στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν μία διπλωματική οδό με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Έπειτα από συνομιλίες διάρκειας 3 ωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν σύντομες δηλώσεις, όμως δεν δήλωσαν εάν καταγράφηκε κάποια ξεκάθαρη πρόοδος.

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προέτρεψαν το Ιράν να «συνεχίσει τις συνομιλίες του με τις ΗΠΑ» με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θεωρούμε πως δεν υπάρχει οριστική λύση μέσω της στρατιωτικής οδού στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Ο Γερμανός ομόλογός του Γιόχαν Βάντεφουλ εκτίμησε πως η Τεχεράνη μοιάζει «ουσιαστικά έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε πως οι συνομιλίες με το Ιράν πρέπει να παραμείνουν ανοικτές μετά τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τους εταίρους του από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, όπως επίσης και την Κάλας.

Το Ιράν έτοιμο να εξετάσει τη διπλωματική οδό

Το Ιράν είναι έτοιμο να "εξετάσει" την επιστροφή στη διπλωματία "μόλις σταματήσει η επιθετικότητα" του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό προγραμμα Αμπάς Αραγτσί, μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους στη Γενεύη.

"Είμαστε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών με την E3 (Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σ.σ.) και την Ευρωπαϊκή Ένωση", και θα είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ξανά στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της γαλλικής, της βρετανικής, της γερμανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην ελβετική πόλη.

Ιράν: Σοβαρές και με σεβασμό οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ως «σοβαρές και με σεβασμό» περιέγραψε το ιρανικό πρακτορείο IRNA τις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, και των ομολόγων του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες κράτησαν σχεδόν τρεισήμισι ώρες και επικεντρώθηκαν στον πυρηνικό φάκελο του Ιράν.

Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, κάποιες από τις συζητούμενες πτυχές «ενδέχεται να αποσαφηνιστούν στην πορεία», ανοίγοντας δρόμο για νέα διπλωματική προσέγγιση.

Βρετανία, Ιρλανδία, Ελβετία και αρκετές ακόμη χώρες αποσύρουν το διπλωματικό τους προσωπικό από την Ισλαμική Δημοκρατία

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και αρκετές ακόμη χώρες, εκ των οποίων η Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, ανακοίνωσαν ότι απέσυραν το διπλωματικό τους προσωπικό που υπηρετούσε στη χώρα αυτή λόγω του πολέμου με το Ισραήλ.

"Λόγω της παρούσας κατάστασης ασφαλείας, λάβαμε προληπτικά το μέτρο να αποσύρουμε προσωρινά από το Ιράν τους Βρετανούς υπαλλήλους της πρεσβείας μας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί εξ αποστάσεως", δήλωσε το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωση.

"Λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη την προστασία του προσωπικού μας και των Βρετανών πολιτών, και έχουμε εδώ και καιρό συστήσει την αποφυγή κάθε ταξιδιού στο Ιράν", προσθέτει το υπουργείο.

H Ιρλανδία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της πρεσβείας της από την Τεχεράνη, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις.

"Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης, έπειτα από διαβούλευση με τους αξιωματούχους μου και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τους εταίρους της ΕΕ, αποφάσισα να μεταφέρω προσωρινά το προσωπικό μας από την Τεχεράνη. Έχουν γίνει οι διευθετήσεις για να συνεχιστούν οι εργασίες της πρεσβείας από το Δουβλίνο, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι κλείνει "προσωρινά" την πρεσβεία της στην Τεχεράνη αλλά συνεχίζει να εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν.

"Το εκπατρισμένο προσωπικό έφυγε από το ιρανικό έδαφος και είναι ασφαλές", δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέντε μέλη του εκπατρισμένου προσωπικού και οι άνθρωποι που τα συνοδεύουν έφυγαν ήδη από το Ιράν για το Τουρκμενιστάν στις 17 Ιουνίου.

Το υπόλοιπο προσωπικό, 7 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβευτή Ναντίν Ολιβιέρι Λοζάνο, έφυγε από το Ιράν οδικώς και αφίχθη στο Αζερμπαϊτζάν.

Το ελβετικό υπουργείο "παραμένει σε στενή επαφή" με το τοπικό προσωπικό που, για λόγους ασφαλείας, δεν μεταβαίνει στα γραφεία της πρεσβείας.

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές ή προξενικές σχέσεις, η Ελβετία μέσω της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, εκπροσωπεί επίσημα τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν από το 1980, στο πλαίσιο των "καλών της υπηρεσιών".

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Τεχεράνη και έδωσε εντολή στο διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους να φύγουν από το Ιράν.

"Δεν είναι μια απόφαση που πήραμε εύκολα. Είναι μια απόφαση που βασίζεται στην επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στο Ιράν", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αδελαΐδα.

Η κυβέρνηση συνέστησε σε όλους τους Αυστραλούς να φύγουν από το Ιράν εάν μπορούν με πλήρη ασφάλεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με την υπουργό, περίπου 2.000 Αυστραλοί και μέλη των οικογενειών τους θέλουν να φύγουν από το Ιράν. Επίσης, 1.200 Αυστραλοί πολίτες βρίσκονται στο Ισραήλ.

Η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Νέα Ζηλανδία επίσης έκλεισαν προσωρινά τις διπλωματικές τους αποστολές στο Ιράν.

Το Ισραήλ, που κατηγορεί το Ιράν ότι ήταν έτοιμο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα κατά του άσπονδου εχθρού του πριν από μια εβδομάδα προκαλώντας φονικές ανταλλαγές πυρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σε "δύο εβδομάδες" θα αποφασίσει για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο πλευρό του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις